Μετά από δύο εβδομάδες και σχεδόν δύο μέρες παράτασης οι 200 χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα  κατέληξαν τα ξημερώματα, στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, σε συμφωνία για σύσταση ενός παγκόσμιου Ταμείου, μέσω του οποίου οι φτωχότερες χώρες θα μπορούν να λαμβάνουν αποζημιώσεις για καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Προς το παρόν δεν προσδιορίζονται τα ποσά στο κείμενο της διακήρυξης, ενώ επίσης ασαφές παραμένει αν πέρα από τις ισχυρές, βιομηχανικές χώρες του πλανήτη θα συμμετέχουν και οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η οποία εξακολουθεί να μην δείχνει πρόθυμη να αναλάβει νέες δεσμεύσεις.

Την ίδια ώρα ισχνές παραμένουν οι διατυπώσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη χωρίς νέες δεσμεύσεις για την τήρηση του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου, αλλά και για την κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, παραπέποντας στην επόμενη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα διεξαχθή το 2023 στο Ντουμπάι.

Γερμανική απογοήτευση

Η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δεν φάνηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα. «Ο κόσμος χάνει πολύτιμο χρόνο και κινείται προς την κατεύθυνση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε επίσης «απογοητευτικό» το γεγονός ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στο πεδίο της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Χαιρέτισε ωστόσο τη δημιουργία μηχανισμού χρηματοδότησης χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. «Η παγκόσμια κοινότητα θεσπίζει κοινούς μηχανισμούς χρηματοδότησης για την παροχή στοχευμένης βοήθειας σε όσους πλήττονται περισσότερο από καταστροφές, οι οποίες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Με αυτόν τον τρόπo  ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική για το κλίμα», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.

Σκληρή κριτική για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης άσκησε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής, Φρανς Τίμερμας, τονίζοντας ότι τα συμπεράσματα της κοινής διακήρυξης «δεν αρκούν για να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των στόχων για την προστασία του πλανήτη». Αποκάλυψε μάλιστα ότι κατά τη Διάσκεψη της Αιγύπτου  έγιναν προσπάθειες ακόμη και ανατροπής των συμπερασμάτων προηγούμεων Διασκέψεων για το Κλίμα και συγκεκριμένα της Διάσκεψης της Γλασκώβης.

Αρνητική κριτική και από ανεξάρτητους φορείς

Αυστηρή κριτική προς την αιγυπτιακή προεδρία άσκησε πάντως ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace Γερμανίας, Μάρτιν Κάιζερ, αποκαλώντας «σκάνδαλο» την αποχώρηση της Σαουδικής Αραβίας, χώρας με πλούσιους ενεργειακούς πόρους, από το Σαρμ ελ Σέιχ, εμποδίζοντας έτσι τις συζητήσεις για μια γρήγορη απεξάρτηση από το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Aρνητικά τέλος αποτιμά συνολικά την αιγυπτιακή προεδρία της COP27 και η γερμανική ΜΚΟ Germanwatch, με τον επικεφαλής της, Λουτς Βάισερ, να σχολιάζει στη γερμανική ραδιοφωνία ότι η Αίγυπτος, ως χώρα που φιλοξένησε τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, δεν άσκησε πιέσεις προκειμένου να επιτευχθούν φιλόδοξα αποτελέσματα.

Deutsche Welle

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη
Green |

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Μόνο επτά χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Τρεις από αυτές είναι στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση ως μια «παγκόσμια καταστροφή για την υγεία», καθώς οι επιπτώσεις της επηρεάζουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη