Παιδικές φωνές και πολλά γέλια ακούγονται στον παλαιό τερματικό σταθμό C στο αεροδρόμιο Tegel του Βερολίνου. Ένα μικρό αγόρι πηγαινοέρχεται με το πατίνι του, ένα άλλο προσπαθεί να ανεβεί στο φορτηγάκι που μεταφέρει κιβώτια με στολές εργασίας. Όσο εκδηλωτικά είναι τα μικρά παιδιά, άλλο τόσο σιωπηλοί και σκυθρωποί φαίνονται οι ενήλικες. Πολλοί αναζητούν πρίζες για να φορτίσουν τα κινητά τους και να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους στην Ουκρανία. Άλλοι έχουν ήδη καθίσει σε ένα από τα μεγάλα τραπέζια, όπου σερβίρεται φαγητό. Οι νεοαφιχθέντες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, μαζί με τις βαλίτσες τους, μέχρι να καταγραφούν τα στοιχεία τους. Τους τελευταίους μήνες αυξάνονται συνεχώς οι αφίξεις Ουκρανών προσφύγων στη γερμανική πρωτεύουσα.
Πάνω από 2.000 πρόσφυγες στο κτίριο του αεροδρομίου
Το παλαιό αεροδρόμιο Tegel, στον δυτικό τομέα της πόλης, έχει γίνει προσφυγικός καταυλισμός, για την ακρίβεια ένας χώρος πρώτης υποδοχής για Ουκρανούς – και όχι μόνο. Όπως εξηγεί ο Ντέτλεφ Τσβοϊντζίνσκυ, από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό (DRK), που διαχειρίζεται τον χώρο, «έχουμε συνολικά 600 θέσεις για αιτούντες άσυλο και εδώ, στον τερματικό σταθμό C, έχουμε δημιουργήσει άλλες 1.600 θέσεις για τους Ουκρανούς. Αλλά η χωρητικότητα έχει ήδη εξαντληθεί. Η κατάσταση είναι δύσκολη, γι’ αυτό αρχίζουμε να στεγάζουμε τον κόσμο σε μεγάλα αντίσκηνα».
Διαβάστε επίσης: Γαλλία:10.000 Ουκρανοί πρόσφυγες επέστρεψαν στη χώρα τους
Δύο από αυτά, με χωρητικότητα 400 άτομα το καθένα, λειτουργούν ήδη στον παλαιό διάδρομο προσγείωσης του Tegel. Γεννήτριες παράγουν ρεύμα και διοχετεύουν ζεστό αέρα. Ο χώρος είναι πιο περιορισμένος από το κτίριο του αεροδρομίου, αλλά η διαμόρφωσή του είναι παρόμοια: λευκά και γκρι παραβάν οριοθετούν τα δωμάτια, στα οποία οι πρόσφυγες κοιμούνται σε διώροφα κρεβάτια-κουκέτες.
Οι συνεργάτες του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού κάνουν ό,τι μπορούν για να διευκολύνουν την παραμονή. Συνοδεύονται από μεταφραστές, γιατρούς, ψυχολόγους και συνοδούς ανηλίκων. Προσφέρουν φαγητό, τρεις φορές την ημέρα, ακόμη και στα κατοικίδια ζώα. «Κάθε εβδομάδα δεχόμαστε περίπου 40 σκυλιά, γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα, που συνοδεύουν τους πρόσφυγες. Φροντίζουμε και γι’ αυτά», λέει ο Ντέτλεφ Τσβοϊντζίνσκυ. Το πρόβλημα είναι όμως, σημειώνει, ότι ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό οι πρόσφυγες θα έμεναν το πολύ τρεις ημέρες στοTegel, σήμερα ο μέσος χρόνος παραμονής είναι οκτώ ημέρες ή και περισσότερο. Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι περιμένουν στους δύο «χώρους πρώτης υποδοχής» στο Βερολίνο, για να βρουν ένα πιο μόνιμο κατάλυμα.
Όταν οι δύο μήνες γίνονται …δέκα
Η κρατική υπηρεσία προσφύγων της γερμανικής πρωτεύουσας (LAF) σε γραπτή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με την απαιτούμενη ταχύτητα στις συνεχώς αυξανόμενες ροές» αιτούντων άσυλο και προσφύγων από την Ουκρανία. Και αυτό γιατί δεν έχει ανευρεθεί επαρκής αριθμός καταλυμάτων, παρότι έχουν ήδη δοκιμαστεί λύσεις, όπως η παράταση μισθώσεων και η ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία. Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν προσωρινά το πρόβλημα οι αρχές σχεδιάζουν νέα πρόχειρα καταλύματα στον χώρο του αεροδρομίου, που θα μπορούν να υποδεχθούν έως 10.000 άτομα. Στο Βερολίνο καταγράφονται επισήμως 85.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά από αυτούς μόνο 3.000 έχουν επικοινωνήσει με την υπηρεσία προσφύγων. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, που ήδη διέμεναν στη γερμανική πρωτεύουσα.
Στο Βερολίνο κατέφυγε και η Άννα Μπαμπράκοβα με τους δύο γιους της. Όπως λέει, κατάγεται από την περιοχή του Ντονμπάς και το 2014, όταν άρχισαν οι εχθροπραξίες, μετακόμισε στο Κίεβο. Μετά από οκτώ χρόνια η απειλή του πολέμου την ανάγκασε να αναζητήσει καταφύγιο στο Βερολίνο. «Επί οκτώ μήνες μία οικογένεια μας φιλοξενούσε στο σπίτι της», λέει. «Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη γι αυτό, αλλά κάποια στιγμή έπρεπε να φύγουμε, ακόμη κι αν αυτό μας στενοχώρησε, ακόμη κι αν κλαίγαμε στον αποχαιρετισμό». Σήμερα η Άννα Μπαμπράκοβα μένει σε ξενοδοχείο μαζί με τα παιδιά της, αλλά χρειάζεται βοήθεια στην καθημερινότητά της και στις επαφές με τις γερμανικές αρχές.
Από την Οδησσό κατάγεται η Βικτόρια Κούμακ, που έχει βρει καταφύγιο σε ευαγγελική κοινότητα του Βερολίνου. Είναι από τους λίγους που κατάφεραν να βρουν ένα κοινωνικά επιδοτούμενο διαμέρισμα, μετά από διαμεσολάβηση της κοινότητας. Αλλά η οδύνη της δεν έχει τελειώσει, καθώς ο πόλεμος έχει χωρίσει την οικογένειά της. Η 20χρονη κόρη της αποφάσισε να μείνει στην Ουκρανία. Κι έτσι η μητέρα αναγκάστηκε να «διαλέξει», όπως λέει, ανάμεσα στην κόρη και στον 14χρονο γιο της, αλλά και τη μητέρα της, μία 72χρονη με ειδικές ανάγκες, που ήθελαν να φύγουν. Σήμερα η Βικτόρια Κούμακ ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα την ακολουθήσει και η κόρη της στο Βερολίνο. Μέχρι τότε, κυριαρχεί η καθημερινή αγωνία. «Κάποιες μέρες είναι καλύτερες, άλλες χειρότερες», λέει. «Σήμερα είναι μία δύσκολη μέρα και φοβάμαι πολύ, γιατί άκουσα ότι έγιναν πολλές επιθέσεις στην Ουκρανία…»
Deutsche Welle
Σαμπίνε Κίνκαρτς
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
Latest News
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;
Απέφερε καρπούς το πρόγραμμα «Μπροστινή πόρτα» - Αύξηση εσόδων για ΟΑΣΑ - ΟΕΣΘ
Η συνολική αύξηση των εσόδων για τη Δημόσια Συγκοινωνία το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Νοέμβριος 2024 ήταν 6,24 εκατομμύρια ευρώ
Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Το Κοινοβούλιο στη Νότια Κορέα ψήφισε «ναι» στην καθαίρεση του Γιουν Σουκ Γέολ, μετά τα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου
Συρία: Μυστικές υπηρεσίες μεταξύ ναζί και Στάζι
Για πολλά χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας συνεργάστηκαν με πρώην αξιωματούχους των ναζί, αλλά και την ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία Στάζ
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή