Άλλη μία νομική… πρόκληση προέκυψε για την Meta Platforms και το επιχειρηματικό της μοντέλο που βασίζεται στην «επιτήρηση δεδομένων» καθώς γυναίκα στη Βρετανία κατέθεσε μήνυση για τη συνεχιζόμενη επεξεργασία των δεδομένων της ώστε να επιτυγχάνεται στόχευση διαφημίσεων, παρά την αντίρρησή της.

Η Τάνια Ο’ Κάρολ, η οποία είναι ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επιδιώκει σύμφωνα με δηλώσεις της να υποχρεώσει την Meta να παραδεχθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες του GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων) συνεχίζοντας να επεξεργάζεται τα προσωπικά της δεδομένα ώστε να την τροφοδοτεί με στοχευμένες διαφημίσεις.

Η Ο’ Κάρολ υπήρξε επικεφαλής συντονίστρια της εκστρατείας People vs Big Tech και πρώην διευθύντρια και συν-ιδρύτρια του οργανισμού Amnesty Tech. Πλέον, είναι ανώτερη συνεργάτιδα στη νομική φίρμα Foxglove. Προφανώς η μήνυση δεν έχει κατατεθεί για την επιδίωξη προσωπική αποζημίωσης, αντίθετα στόχος είναι η ανάδειξη (και μέσω αυτής η υπεράσπιση) των ατομικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε επίσης: Δικαστικές περιπέτειες για τη Meta και στην… εικονική πραγματικότητα

Τυπικά, ο ευρωπαϊκός GDPR (ο οποίος έγινε μέρος της βρετανικής νομοθεσίας το 2018 όταν αναβαθμίστηκε ο Data Protection Act, δηλαδή ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα) παρέχει μια σειρά δικαιωμάτων στους πολίτες σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών τους πληροφοριών. Μεταξύ αυτών των δικαιωμάτων περιλαμβάνεται και το δικαίωμα αντίρρησης στην επεξεργασία τους για εμπορικούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγησε η εξαγορά της Giphy από την Meta ύψους 400 εκατ. δολαρίων

Προφανώς, παρέχεται και το δικαίωμα ότι τα προσωπικά δεδομένα δεν θα υφίστανται πλέον επεξεργασία για τέτοιο σκοπό, εάν ο χρήστης έχει εκφράσει την αντίρρησή του.

Το πρόβλημα είναι ότι η Meta ουσιαστικά δεν προσφέρει στους χρήστες των υπηρεσιών της επιλογή να χρησιμοποιούνται οι διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χωρίς τη λειτουργία της «προσωποποιημένης διαφήμισης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία