Η βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού έδωσε εντολή στη Meta Platforms, μητρική εταιρεία του Facebook, να προχωρήσει σε πώληση της πλατφόρμας Giphy, μετά την απόφαση ότι η εξαγορά της τελευταίας «μείωνε την καινοτομία στον τομέα της διαφήμισης».

Η Meta από την πλευρά της αποδέχθηκε την απόφαση της CMA (Competition and Markets Authority) που ουσιαστικά ακυρώνει την συμφωνία εξαγοράς του 2020.

«Είμαστε απογοητευμένοι από την απόφαση της CMA αλλά αποδεχόμαστε τη σημερινή απόφαση, σαν οριστική στο συγκεκριμένο θέμα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Meta. «Θα συνεργαστούμε στενά με την CMA για το θέμα της Giphy».

Οι φόβοι της CMA

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή μπλοκάρισε τη συμφωνία, αξίας που ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια δολάρια, ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 επικαλούμενη ανησυχίες ότι η Meta θα μπορούσε απλά να αρνηθεί ή να περιορίσει την πρόσβαση των ανταγωνιστών της στα αρχεία GIF (κινούμενη εικόνα μικρής διάρκειας) που διαθέτει στη βιβλιοθήκη της η Giphy.

Επιπλέον, υπήρχε φόβος ότι η εξαγορά θα οδηγούσε σε απώλεια ενός πιθανού ανταγωνιστή στον τομέα της ψηφιακής διαφήμισης, αν και η Giphy δεν είχε παρουσία στον συγκεκριμένο κλάδο στη Βρετανία.

Διαβάστε ακόμα: Από το Facebook στο Instagram με ένα κλικ

Το πιθανό μονοπώλιο

Έρευνα ειδικής επιτροπής το περασμένο φθινόπωρο έδειξε ότι το Facebook θα μπορούσε να αυξήσει την ήδη σημαντική διαφημιστική του ισχύ, σε σχέση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, απλά αρνούμενο ή περιορίζοντας την πρόσβαση αυτών των υπηρεσιών στο περιεχόμενο αρχείων GIF της Giphy. Αυτό, αυτόματα θα οδηγούσε σε αύξηση της επισκεψιμότητας στις πλατφόρμες της εταιρείας (Facebook, WhatsApp και Instagram), οι οποίες ήδη «μετρούν» το 73% του συνολικού χρόνου που περνούσαν οι χρήστες των social media στη Βρετανία, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Meta είχε ασκήσει έφεση κατά της αρχικής απόφασης, ωστόσο με δικαστική απόφαση επικυρώθηκε η απόφαση της CMA (τα πέντε από τα έξι σημεία της απόφασης), τον περασμένο Ιούνιο. Η CMA είχε ανακοινώσει ότι είχε εξετάσει τις νέες καταθέσεις των Meta και Giphy μαζί με τα πρόσθετα στοιχεία που προσκομίστηκαν, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η ετυμηγορία.

Σημειώνεται ότι η Giphy είναι επίσης αμερικανική, διαδικτυακή βάση δεδομένων και μηχανή αναζήτησης που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν και να μοιράζονται βίντεο σύντομου βρόχου χωρίς ήχο, που μοιάζουν με κινούμενα αρχεία GIF. Η εξαγορά της από την Facebook ανακοινώθηκε το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή