
Συναγερμός έχει σημάνει σε Παρίσι, Βερολίνο και Βρυξέλλες για το «πακέτο» ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας και την τάση πολλών κορυφαίων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να «μετοικίσουν» εκτός της ΕΕ.
Μιλώντας στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Dassault Aviation, μιας εκ των κορυφαίων αεροναυπηγικών βιομηχανιών παγκοσμίως, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ευρώπη.
«Γνωρίζω πολλούς κατασκευαστές οι οποίοι μου λένε ότι μετανιώνουν για τις επενδύσεις που έκαναν πριν από έξι μήνες, καθώς δεν θα τις είχαν κάνει εάν γνώριζαν την εξέλιξη που θα είχαν οι τιμές της ενέργειας. Το εκλαμβάνω ως μια πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Ερίκ Τραπιέ.
Δείπνο Μακρόν με κορυφαίους CEO
Το θέμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της επίσης γαλλικής le Monde, κυριάρχησε στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας ο Εμανουέλ Μακρόν σε εκπροσώπους ορισμένων εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών ομίλων. Στη διάρκειά του δε φαίνεται πως προσπάθησε να τους πείσει να μην μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Ευρώπης και να επιλέξουν τη Γαλλία για τις επενδύσεις τους.
«Αντιμετωπίζουμε δυσκολίες με επιχειρήσεις οι οποίες αρχίζουν να σκέφτονται είτε να μεταφέρουν την παραγωγή τους είτε να πραγματοποιήσουν τις μελλοντικές επενδύσεις τους εκτός της Ευρώπης», σημειώνει το ίδιο ρεπορτάζ.
Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Νέα αύξηση δημοσίων δαπανών
Η αλήθεια είναι ότι ο Μακρόν έχει θέσει την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης και της βιομηχανίας της Γαλλίας ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της δεύτερης θητείας του. Έχει δε καταφέρει να επιβάλει τη γραμμή του και στους εταίρους της χώρας του στην ΕΕ, με τον (συμπατριώτη του) Επίτροπο Τιερί Μπρετόν να πρωτοστατεί σε αυτή τη διαδικασία.
«Πρώτα η Αμερική» α λα Μπάιντεν
Υπάρχει κάτι, ωστόσο, που αναγκάζει τόσο το Παρίσι όσο και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους να ανεβάσουν ταχύτητα. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το εντυπωσιακό «πακέτο» ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας και παραγωγής που ανακοίνωσε και πέρασε πρόσφατα από το Κογκρέσο ο Τζο Μπάιντεν.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των «27» που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Άλλωστε, όπως σημειώνει η επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, «υπάρχει έντονη ανησυχία για τα μεροληπτικά στοιχεία που εμπεριέχονται στην Πράξη για τη Μείωση του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ (US Inflation Reduction Act)».
Πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία, επί της ουσίας, αποτελεί συνέχεια του «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ και του «Αγοράζουμε Αμερικανικά» που σφράγισε τις πολιτικές τόσο του Μπαράκ Ομπάμα όσο και του νυν προέδρου. Και είναι αυτή που κάνει τον Μακρόν να πιέζει ώστε η ΕΕ να υιοθετήσει μια αντίστοιχη ρύθμιση, με στόχο το «Αγοράζουμε Ευρωπαϊκά».
Ορόσημο η 1η Ιανουαρίου
Παρά δε το γεγονός ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν έντονες διαφωνίες και αντιστάσεις γύρω από αυτό, κυρίως από τους εταίρους οι οποίοι επιμένουν στην ανάγκη να μην διαταραχθεί το ελεύθερο εμπόριο και οι αρχές του ανταγωνισμού, το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει αρχίσει να βάζει νερό στο κρασί του. Κυρίως δε το Βερολίνο, που δεν επιθυμεί με τίποτα ένα οικονομικό-εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Αλλάζει τη στρατηγική της προς την Κίνα και «προκαλεί» τις ΗΠΑ
Ο χρόνος, ωστόσο, πιέζει και οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα. Εξάλλου, το νέο πλαίσιο του Μπάιντεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, δηλαδή σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και οι ΗΠΑ δεν δείχνουν διατεθειμένες να κάνουν υποχωρήσεις. Έτσι, αντικειμενικά, οι Ευρωπαίοι αναζητούν την απάντηση που θα δώσουν στις γενναίες κρατικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές που θα αρχίσουν να απολαμβάνουν οι Αμερικανοί ανταγωνιστές τους, συνολικού ύψους 369 δισ. δολαρίων.
Πανικός στο Βερολίνο
«Η συγκυρία αυτού του προστατευτικού μέτρου δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τη Γερμανία, όπου ο πανικός είναι έκδηλος καθώς πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες της διακόπτουν τη λειτουργία τους στο εσωτερικό, προκειμένου να επενδύσουν αλλού. Το τελευταίο που χρειάζεται το Βερολίνο είναι να υπάρξει ακόμη περισσότερη ενθάρρυνση προς τις επιχειρήσεις για να εγκαταλείψουν την Ευρώπη», σημειώνει το Politico στο δικό του σχετικό ρεπορτάζ.
Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι ο Σολτς αντιμετωπίζει σήμερα ένα πρόβλημα παρόμοιο με τον Μακρόν. Κι αυτό, αντικειμενικά, αναγκάζει τους ηγέτες των δύο ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης να γεφυρώσουν τις σημαντικές διαφορές τους και να επιχειρήσουν να συντονιστούν – ώστε να μην καταστραφούν.
Καθώς, λοιπόν, η Ουάσιγκτον δεν εμφανίζεται πρόθυμη για ένα συμβιβασμό, επιχειρείται η fast track αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, που είχαν κυριολεκτικά «παγώσει» το τελευταίο διάστημα, όπως απέδειξε και η αναβολή της καθιερωμένης κοινής συνεδρίασης των δύο υπουργικών συμβουλίων, στις 26 Οκτωβρίου.
Μήνυμα ενότητας – από ουσία τι γίνεται;
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, προφανώς, η παρουσία στο Παρίσι της υπουργού Εξωτερικών και του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ, καθώς και η επικείμενη επίσκεψη στο Βερολίνο της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Ελίζαμπεθ Μπορν.
Με βάση τις παραπάνω εξελίξεις θα πρέπει να ερμηνευθεί και η συμφωνία στην οποία φαίνεται πως κατέληξαν οι δύο πλευρές αναφορικά με τον σχεδιασμό και την παραγωγή του νέας γενιάς ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους FCAS, σε συνεργασία με την Ισπανία.
Όσο για την αναβληθείσα συνάντηση των δύο κυβερνήσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προγραμματίζεται για τις 22 Ιανουαρίου, που συμπίπτει με την 60η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Έτσι ώστε να σταλεί, συμβολικά και ουσιαστικά, το μήνυμα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη και ισχυρή.
Το ζητούμενο, βεβαίως, δεν είναι να σταλεί απλώς ένα μήνυμα, αλλά να υπάρξουν και οι αντίστοιχες ενέργειες. Σήμερα και όχι αύριο, καθώς αυτό που ονομάζεται «laissez-faire» μοιάζει στην εποχή μας να έχει μπει σε… καραντίνα.


Latest News

Goldman: Η Κίνα μπορεί να εξαιρέσει το αιθάνιο και το υγραέριο από υψηλούς δασμούς
Η σημαντική εξάρτηση της κινεζικής βιομηχανίας πλαστικών από τις αμερικανικές εισροές βάζει σε σκέψεις το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Ο κινέζος χειριστής ρομποταξί Pony.ai εξετάζει IPO σε άλλα χρηματιστήρια
Λιγότερο από έξι μήνες μετά την IPO της Νέας Υόρκης, οι αυξανόμενοι φόβοι διαγραφής από ΗΠΑ ωθούν την Pony.ai σε αναζήτηση εναλλακτικής IPO

ΕΚΤ: Οι τράπεζες υποτιμούν τις απώλειες δανείων του τομέα αυτοκινήτων
Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ένας από τους τομείς στους οποίους «οι προβλέψεις των τραπεζών δεν φαίνεται να αντικατοπτρίζουν επαρκώς τους καθοδικούς κινδύνους

Ο Τραμπ βάζει στο μικροσκόπιο την χρηματοδότηση πανεπιστημίων από το εξωτερικό
Νέο εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ απειλεί να περικόψει ομοσπονδιακά χρήματα από τα σχολεία που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις αποκάλυψης ξένων χρηματοδοτήσεων

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα