Μικρές διακυμάνσεις και αρκετή επιφυλακτικότητα εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αναμένουν την αντίδραση της Κίνας στο νέο κύμα αύξησης των κρουσμάτων Covid, ενώ αναμένουν και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,35% στις 7.478 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,03% στις 14.427 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,13% στις 6.666 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ και FED: Το μεγάλο στοίχημα του Δεκεμβρίου

Οι τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η Johnson Matthey υποχωρεί περισσότερο από 6%, αφού ο βρετανικός χημικός όμιλος ανακοίνωσε πτώση των εξαμηνιαίων κερδών του, με τις πιέσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας να επιβαρύνουν τους όγκους παραγωγής για τους πελάτες της εταιρείας στην αυτοκινητοβιομηχανία. Στον αντίποδα, η γερμανική εταιρεία ψυχαγωγίας CTS Eventim ενισχύεται κατά 4%.

Επίσης, η Credit Suisse χάνει 1,5%, καθώς προέβλεψε ζημίες 1,5 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για το τέταρτο τρίμηνο, στο πλαίσιο της τεράστιας στρατηγικής αναμόρφωσης που πραγματοποιεί. Η τράπεζα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μια σειρά μέτρων για να αντιμετωπίσει την επίμονη υποαπόδοση της επενδυτικής τράπεζας και μια σειρά από αποτυχίες σε θέματα κινδύνου και συμμόρφωσης που την επιβάρυναν με σταθερά υψηλό κόστος δικαστικών διαδικασιών.

Ο παράγοντας Κίνα

Οι αγορά παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων Covid. Το τελευταίο πλήγμα προήλθε από τη Σαγκάη, σύμφωνα με το Reuters, η οποία αποφάσισε να ακυρώσει αιφνιδιαστικά εκδήλωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, κλιμακώνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με τα σχέδια επαναλειτουργίας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η αύξηση των κρουσμάτων δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Κίνας να επιμείνει στις πρόσφατες τροποποιήσεις που έγιναν στους κανόνες της για την COVID, ασκώντας πίεση στις τοπικές αρχές να πατάξουν τα κρούσματα χωρίς μέτρα ενιαίου μεγέθους, όπως μαζικά λουκέτα.

Η ΕΚΤ

Από την άλλη, υποστηρικτικά λειτουργεί το τελευταίο δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση των επιτοκίων με ρυθμό 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, καθώς οι πρώτες επαφές που έχουν γίνει για το θέμα υποδηλώνουν έλλειψη δυναμικής για νέα κίνηση 75 μονάδων βάσης. Όλα μπορεί να αλλάξουν βέβαια εάν υπάρχει κάποια έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές