Η Foxconn, βασικός κατασκευαστής των προϊόντων της Apple, απολογήθηκε σήμερα για το «τεχνικό λάθος» στο σύστημα πληρωμών της που οδήγησε στις χθεσινές διαμαρτυρίες σε εργοστάσιο κατασκευής iPhone στην Κίνα.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έδειξαν εκατοντάδες εργαζόμενους ουσιαστικά να εφορμούν στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής iPhone στην Τζέγκτζου. Τα αιτήματά τους, πέρα από την πληρωμή μπόνους το οποίο δεν είχε καταβληθεί, περιλάμβαναν και παράπονα λόγω των περιορισμών που τους επιβάλλονται λόγω Covid.

Ακολούθησαν συμπλοκές με την κινεζική αστυνομία και επεισόδια. Εργαζόμενος της Foxconn δήλωσε στο BBC ότι πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί.

Διαβάστε επίσης: Νέα καραντίνα για 300.000 εργαζομένους σε εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα

Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid, αρκετοί εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν σε διακοπή της εργασία τους και γύρισαν στα σπίτια τους. Τότε, η εταιρεία προσέλαβε άλλους εργαζόμενους με την υπόσχεση ότι θα τους δοθούν «γενναιόδωρα μπόνους».

Όπως μεταδίδει το BBC, σύμφωνα με δηλώσεις εργαζομένων, αυτές οι νέες συμβάσεις εργασίας άλλαξαν στην πορεία με αποτέλεσμα να μην λάβουν ποτέ τα χρήματα που τους υποσχέθηκαν. Επιπλέον, υπήρξαν περιπτώσεις υποχρεωτικής καραντίνας κατά την οποία τους άφηναν χωρίς φαγητό.

Διαβάστε επίσης: Αλμα 12% στα κέρδη του προμηθευτή της Apple

Η ανακοίνωση της Foxconn

Στην ανακοίνωση της Foxconn, σήμερα Πέμπτη, αναφέρεται ότι «προέκυψε τεχνικό σφάλμα» από το οποίο προκλήθηκε η μη πληρωμή ενώ προστίθεται ότι οι πληρωμές των νέων εργαζομένων ήταν «αυτές που είχαν συμφωνηθεί».

Η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τους εργαζόμενους που επηρεάστηκαν από το τεχνικό πρόβλημα και δεν τους καταβλήθηκαν μισθοί και μπόνους και παράλληλα έκανε το καλύτερο ώστε «να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες και οι λογικές απαιτήσεις των εργαζομένων».

Διαβάστε επίσης: Αλλαγή πλεύσης για τη Foxconn: Τρία πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα οχήματα

Το εργοστάσιο της Τζέγκτζου

Το εργοστάσιο της Foxconn στην Τζέγκτζου είναι ουσιαστικά μία… πόλη, στο οποίο απασχολούνται 200.000 άνθρωποι και εκεί κατασκευάζονται συσκευές της Apple, περιλαμβανομένων των νέων iPhone 14 Pro και Pro Max.

Μέσα σε όλα αυτά, σήμερα οι αρχές της πόλης διέταξαν τους κατοίκους να μπουν σε καθεστώς λοκντάουν, με τους κατοίκους να μην μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή παρά μόνο έχοντας αρνητικό διαγνωστικό τεστ. Η Τζέγκτζου είναι μια πόλη άνω των έξι εκατομμυρίων κατοίκων.

Μηδενικά κρούσματα και ανάπτυξη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καλέσει την Κίνα να επανεξετάσει την στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων Covid που εφαρμόζει καθώς επηρεάζει σημαντικά την οικονομική της ανάπτυξη. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 2,6% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ