Από το περασμένο Σάββατο άρχισαν να εμφανίζονται στα κοινωνικά δίκτυα βίντεο που έδειχναν εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Foxconn στο Ζενγκζού της Κίνας να σκαρφαλώνουν σε φράχτες για να δραπετεύσουν από τον υποχρεωτικό εγκλεισμό –αλλά και από τον εργασιακό Μεσαίωνα– στις εγκαταστάσεις του ταϊβανέζικου ομίλου.

Τα κρούσματα Covid που εντοπίστηκαν μεταξύ των 300.000 εργαζομένων στο εργοστάσιο ήταν η αφορμή για να μπει για άλλη μια φορά σε καραντίνα η μονάδα που συναρμολογεί iPhone για λογαριασμό της Apple. Σε καραντίνα μαζί με όλο το προσωπικό, από το διευθυντή ως τον τελευταίο κλητήρα.

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Συρρικνώθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα

Η μονάδα διαθέτει βεβαίως ενδιαιτήματα: κοιτώνες, καντίνες και ό,τι άλλο απαιτείται για να φιλοξενήσει (ή να φυλακίσει, αν χρειαστεί) τους εργαζομένους σ’ αυτή. Και η πολιτική της μηδενικής ανοχής στην Covid, που εφαρμόζει το Πεκίνο, προβλέπει την απομόνωση των εργαζομένων στους χώρους της εργασίας τους όταν εντοπίζονται κρούσματα κορωνοϊού. Εν προκειμένω εντοπίστηκαν 40 έως 100 κρούσματα, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Η Κίνα πρώτη χώρα που χορηγεί εισπνεόμενο εμβόλιο

Μπαίνει δηλαδή πάραυτα σε καραντίνα η επιχείρηση μαζί με όλους όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτήν, ακόμα και με τους τεχνικούς ενός εξωτερικού συνεργείου υδραυλικών που είχαν την ατυχία να βρίσκονται μέσα για τη συντήρηση των καυστήρων θέρμανσης.

Ελλείψεις τροφίμων

Το πρόβλημα είναι ότι, όπως όλα δείχνουν, στη συγκεκριμένη καραντίνα προέκυψε εμπλοκή με τη διαμονή και τη σίτιση των αποκλεισμένων στη μονάδα. «Η διοίκηση του εργοστασίου δεν είναι πλέον σε θέση να εξασφαλίσει την προμήθεια και διανομή τροφίμων και εν γένει τη διαμονή και την απασχόληση των εργαζομένων», γράφουν οι FT.

Το ρεπορτάζ αναφέρει περιστατικά αλληλεγγύης των κατοίκων της περιοχής προς τους εγκλεισμένους. Πρόκειται κατά κανό να για συγγενείς των εγκλεισμένων, δεδομένου ότι το Ζανγκζού είναι μια πολύ μικρή (ιδιαίτερα για τα κινεζικά δεδομένα) πόλη 10.000 κατοίκων, στην οποία διαμένουν ως επί το πλείστον οι οικογένειες των εργαζομένων στη Foxconn.

Λόγω των ελλείψεων τροφίμων φαίνεται ότι κάποιοι εγκλεισμένοι ρισκάρουν να δραπετεύσουν, διακινδυνεύοντας μάλιστα να βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες και αυστηρά κολάσιμα αδικήματα για παραβίαση των νόμων περί δημόσιας υγείας και τάξης, αν συλληφθούν από τις αρχές. Σύμφωνα με τους FT πάντως, οι τοπικές αρχές προχώρησαν σε εκκένωση ορισμένων με λεωφορεία από τους χώρους του γιγαντιαίου εργοστασίου – ίσως να πρόκειται για τους καυστηρατζήδες και άλλους τεχνικούς εξωτερικών συνεργείων.

Η παραγωγή των iPhone

Η Foxconn δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που εγκατέλειψαν νομίμως το εργοστάσιο του Ζενγκζού ή δραπέτευσαν από αυτό. Αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραγωγική ικανότητα της μονάδας έχει μειωθεί κατά «τουλάχιστον 10%».

Το 60% της συνολικής παραγωγής iPhone της Apple συναρμολογείται από τη Foxconn στο Ζενγκζού και ως εκ τούτου μια δυσλειτουργία του εργοστασίου θα μπορούσε να επηρεάσει έως και το 30% της παραγωγής iPhone τους επόμενους μήνες, τονίζουν οι ειδικοί. Και προειδοποιούν ότι η εμπλοκή αυτή συμβαίνει στη χειρότερη χρονική συγκυρία για την αμερικανική εταιρεία, δεδομένου ότι το τελευταίο τρίμηνο της κάθε χρονιάς είναι παραδοσιακά αυτό κατά το οποίο πετυχαίνει τις περισσότερες πωλήσεις έξυπνων συσκευών.

Made in India

Η νέα κρίση που ξέσπασε με αφορμή την υγειονομική πολιτική της Κίνας πιστεύεται ότι θα επιταχύνει τη μεταφορά της παραγωγής της Apple εκτός κινεζικού εδάφους, κάτι που έχει δρομολογηθεί εξαιτίας των εμπορικών και γεωπολιτικών τριβών και εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου με αφορμή (και) την Ταϊβάν – η Foxconn εδρεύει στην Ταϊβάν, αν και για λόγους μισθολογικούς η βασική παραγωγή της πραγματοποιείται στην ηπειρωτική Κίνα.

Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι πάντως η Foxconn έχει αυξήσει την παραγωγική ικανότητα iPhone στο εργοστάσιο του Σριπερουμπουντούρ, στα περίχωρα της παραθαλάσσιας πόλης Τσενάι, στη νοτιοανατολική Ινδία. Στο εργοστάσιο αυτό μάλιστα, που λειτουργεί από το 2017 και κατασκεύαζε παλαιότερα μοντέλα iPhone, έχει μετατραπεί ήδη σε μονάδα αιχμής, αφού σ’ αυτή θα συναρμολογείται το τελευταίο μοντέλο της Apple, το iPhone 14, όπως η ίδια η καλιφορνέζικη εταιρεία ανακοίνωσε στις 26 Σεπτεμβρίου.

«Τα τελευταία δύο χρόνια η Apple επιτάχυνε τη διαφοροποίηση της γραμμής παραγωγής της στην Ινδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναλυτής και ερευνητής της ινδικής ΤΜΤ, Σανιάμ Σοράζια. Το 2021 περίπου 7,5 εκατ. συσκευές iPhone συναρμολογήθηκαν στην Ινδία, «περίπου το 3% της παγκόσμιας παραγωγής της Apple», όπως είπε ο ινδός αναλυτής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή