Την έκτη σερί εβδομάδα ανόδου έκλεισε σήμερα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, διευρύνοντας την ανάκαμψη του μετά από ένα κακό εννεάμηνο, αν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μικρές διακυμάνσεις, προσπαθώντας να αξιολογήσουν τα μηνύματα από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τις επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής.

Διαβάστε επίσης: Επιτόκια: Διχασμένη η ΕΚΤ – Πτωτικά οι αποδόσεις των ομολόγων

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,25%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 0,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,27% στις 7.486 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,01% στις 14.541 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,08% στις 6.712 μονάδες.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 παρουσίασε κέρδη 1,7% σε επίπεδο εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στα θετικά στοιχεία και στις ενδείξεις ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να μην αυξήσουν τα επιτόκια τόσο επιθετικά όσο φοβούνται. Στο πενθήμερο, ο FTSE 100 κέρδισε 1,4%, ο DAX κατέγραψε άνοδο 0,80% και ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1%.

Οι αγορές συναλλάγματος αντανακλούν επίσης την πρόσφατη βελτίωση του κλίματος κινδύνου, με το δολάριο που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο να έχει εβδομαδιαία υποχώρηση έναντι των περισσότερων νομισμάτων της G10, συμπεριλαμβανομένων του ευρώ, της λίρας και του ιαπωνικού γεν.

Διόρθωση

«Η διόρθωση είχε επηρεάσει όλες τις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, με εξαίρεση το δολάριο και τα βασικά εμπορεύματα και τώρα υπάρχει μια μεγάλη αντιστροφή αυτού του γεγονότος», σχολίασε ο Olivier Marciot, επικεφαλής επενδύσεων στην Unigestion. «Ο ρυθμός του κύκλου σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών ήταν πρωτοφανής και δημιούργησε αυτό το σοκ, και τώρα που ο συγκεκριμένος καταλύτης σταθεροποιείται, δημιουργεί ανάταση για όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων».

Αντικρούοντας πάντως τις εκκλήσεις πολλών συναδέλφων της για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι το περιθώριο για επιβράδυνση του ρυθμού προσαρμογών των επιτοκίων παραμένει περιορισμένο, ακόμη και όταν πλησιάζουμε τις εκτιμήσεις για το «ουδέτερο» επιτόκιο», είπε η Σνάμπελ, η φωνή με τη μεγαλύτερη επιρροή στο στρατόπεδο των γερακιών.

Ανησυχίες για την Κίνα

Πάντως, οι ανησυχίες για τις πολιτικές Covid 19 της Κίνας παραμένουν, καθώς αυξάνονται τα lockdown με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Η Κίνα ανέφερε άλλη μια αύξηση ρεκόρ στις ημερήσιες μολύνσεις από Covid, με τις πόλεις σε όλη τη χώρα να επιβάλλουν τοπικά λουκέτα, μαζικά τεστ και άλλους περιορισμούς, σβήνοντας τις πρόσφατες ελπίδες ότι η χώρα θα καταργήσει σταδιακά τις αυστηρές πολιτικές μηδενικού COVID.

«Οι επενδυτές έχουν δίκιο να ανησυχούν», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING, Rob Carnell. «Η Κίνα δεν διαθέτει το κατάλληλο δίκτυο υγείας ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα πλήρες ξέσπασμα με πολλούς ανθρώπους να αρρωσταίνουν», πρόσθεσε.

Πάντως, πέραν όλων αυτών των ανησυχιών, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς περισσότερο κατά το τρίτο τρίμηνο από ό,τι έδειχναν τα προκαταρκτικά στοιχεία, χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες. Έτσι, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η επερχόμενη ύφεση δεν θα πλήξει τόσο σκληρά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όσο αρχικά φοβούνταν.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά 0,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες και κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές