Σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις που εξακολουθούν να επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αξιολογήσουν τα μηνύματα από τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και τις επιδόσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της περιοχής.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 0,8%. Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,06% στις 7.471 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,05% στις 14.546 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,03% στις 6.705 μονάδες.

Αντικρούοντας τις εκκλήσεις πολλών συναδέλφων της για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αποφευχθεί η ύφεση, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, είπε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι το περιθώριο για επιβράδυνση του ρυθμού προσαρμογών των επιτοκίων παραμένει περιορισμένο, ακόμη και όταν πλησιάζουμε τις εκτιμήσεις για το «ουδέτερο» επιτόκιο», είπε η Σνάμπελ, η φωνή με τη μεγαλύτερη επιρροή στο στρατόπεδο των γερακιών.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε ελαφρώς περισσότερο κατά το τρίτο τρίμηνο από ό, τι έδειχναν τα προκαταρκτικά στοιχεία, χάρη στις καταναλωτικές δαπάνες. Έτσι, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η επερχόμενη ύφεση δεν θα πλήξει τόσο σκληρά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όσο αρχικά φοβούνταν.

Ειδικότερα, η γερμανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά 0,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες και κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές