Οι παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα θα μειωθούν ελαφρά το 2023 καθώς η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς θα βελτιωθεί κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, εκτιμά η JP Morgan.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζες, σε σημείωμά τους προς τους πελάτες τους, αναφέρουν ότι  θα υπάρξει συρρίκνωση της παγκόσμιας ζήτησης ομολόγων ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος σε σύγκριση με το 2022, ενώ η προσφορά ομολόγων πιθανότατα θα μειωθεί κατά 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης – Το comeback των ομολόγων

«Βάσει της ιστορικής σχέσης μεταξύ των ετήσιων αλλαγών στην πλεονάζουσα προσφορά και της απόδοσης του δείκτη Global Aggregate ομολόγων, μια βελτίωση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων στο ισοζύγιο ζήτησης/προσφοράς θα συνεπαγόταν καθοδική πίεση στις αποδόσεις του Global Aggregate περίπου 40 μονάδων βάσης», ανέφεραν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης – Εκτίναξη των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, βλέπουν οι αναλυτές

Η JP Morgan υπογραμμίζει επίσης ότι, ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες που περικόψανε τους ισολογισμούς τους το 2022 ήταν ο μεγαλύτερος συντελεστής στην επιδείνωση της ζήτησης ομολόγων, οι πωλήσεις από εμπορικές τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές ήταν επίσης πολύ υψηλότερες από τις εκτιμήσεις.

Η φετινή χρονιά ήταν μια από τις χειρότερες για τα ομόλογα στην ιστορία. Ενώ οι βραχυπρόθεσμες απώλειες του αμερικανικού ομολόγου περιορίστηκαν σε λιγότερο από 10%, η πτώση κατά 23% στις ετήσιες αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ μέχρι τον περασμένο μήνα ήταν – σύμφωνα με την Bank of America – η χειρότερη από την ταραγμένη εποχή του 1788.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές