Μοιάζει σαν μια αιωνιότητα πριν, αλλά έχει περάσει μόλις ένας χρόνος.

Αυτές τις ημέρες το 2021, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq στην Wall Street, είχε πιάσει το ιστορικό υψηλό του, διπλασιάζοντας την τιμή του από τις πρώτες μέρες της πανδημίας.

Οι προσλήψεις αυξάνονταν και οι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας απολάμβαναν την υψηλή αξία των δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς των μετοχών τους.
Δώδεκα μήνες μετά, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική.

Καμία από τις 15 πιο πολύτιμες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ δεν έχει δημιουργήσει θετικές αποδόσεις το 2021.

Διαβάστε επίσης –  Ο τομέας της τεχνολογίας περνάει «κρίση μέσης ηλικίας»

Όπως αναφέρει το CNBC, η Microsoft έχει χάσει περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Η κεφαλαιοποίηση της Meta έχει συρρικνωθεί κατά πάνω από 70% από τα υψηλά της, εξαλείφοντας πάνω από 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία φέτος.

Συνολικά, οι επενδυτές έχουν χάσει περίπου 7,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την πτώση 12 μηνών του Nasdaq.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων έπνιξαν την πρόσβαση σε εύκολο κεφάλαιο και ο αυξανόμενος πληθωρισμός έχει κάνει όλες αυτές τις εταιρείες που υπόσχονται μελλοντικά κέρδη πολύ λιγότερο πολύτιμες σήμερα. Οι μετοχές του cloud έχουν κρατήσει μαζί με τα κρυπτονομίσματα.

Διαβάστε επίσης: Όταν σκάνε οι φούσκες, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι

Δύσκολες μέρες

Και ο δρόμος αναμένεται ακόμα πιο δύσκολος. Οι εταιρείες σε όλο τον κλάδο μειώνουν το κόστος, παγώνουν νέες προσλήψεις και απολύουν προσωπικό. Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν σε αυτές τις εταιρείες και πήραν μεγάλο μέρος της αποζημίωσής τους με τη μορφή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών βρίσκονται πλέον βαθιά κάτω από το νερό και μπορούν μόνο να ελπίζουν σε μελλοντική ανάκαμψη.

Οι δημόσιες εγγραφές φέτος επιβραδύνθηκαν σταδιακά μετά από χρόνια το 2020 και το 2021, όταν οι εταιρείες ξεπέρασαν την πανδημία και εκμεταλλεύτηκαν έναν αναδυόμενο κόσμο απομακρυσμένης εργασίας και παιχνιδιού και μιας οικονομίας με κεφάλαια που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση.

Αγαπημένοι της ιδιωτικής αγοράς που συγκέντρωσαν δισεκατομμύρια σε δημόσιες προσφορές, διογκώνοντας τα ταμεία των επενδυτικών τραπεζών και των εταιρειών επιχειρηματικών συμμετοχών, είδαν τις αποτιμήσεις τους να μειώνονται, ολοένα και περισσότερο.

Το χτύπημα της Covid-19 στην πραγματικότητα δεν άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε, παίζουμε, ψωνίζουμε και μαθαίνουμε. Το να προσλαμβάνουμε και να επενδύουμε σαν ζουσαμε για πάντα μέσω βίντεο, να γυμναζόμαστε στο σαλόνι μας και να αποφεύγουμε τα αεροπλάνα, τα εμπορικά κέντρα και το φαγητό σε εσωτερικούς χώρους ήταν —όπως αποδεικνύεται— ένα κακό στοίχημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή