Οι γίγαντες της τεχνολογίας έχουν συνηθίσει να ασκούν δύναμη και επιρροή. Τώρα έρχεται το τσεκούρι. Από τη Meta Platforms έως το Snap και το Twitter, συνειδητοποιούμε ότι το μέγεθος του εργατικού δυναμικού έχει γίνει πολύ μεγάλο, την ώρα που επικρατεί μια οικονομική ύφεση. Ορισμένες εταιρείες χρειάζονται επαναπροσδιορισμό. Όμως, οι μαζικές απολύσεις σε άλλους κλάδους υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσέχουν να μην υπερβάλλουν.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, το «κουστούμι» του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ύψους 253 δισεκατομμυρίων δολαρίων προβλέπει την περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας αυτή την εβδομάδα. Ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Ίλον Μασκ, επικαλείται τη μαζική πτώση των εσόδων ως την αιτία για την απομάκρυνση των μισών από τους 7.500 υπαλλήλους του κοινωνικού δικτύου. Η Snap σχεδιάζει να μειώσει το 20% του αριθμού των εργαζομένων της μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα. Η μητρική της Google, Alphabet θέλει να θέσει ένα όριο σχετικά με το κόστος και σκοπεύει να μειώσει τους μισθούς. Ακόμη και η Amazon.com (, η οποία έχει ξεπεράσει την κατάρρευση των dot-com και τη μεγάλη ύφεση, βάζει τέλος στις προσλήψεις.

Διαβάστε επίσης – Τι δείχνει η εποχή των ισχνών αγελάδων για τις Big Tech

Ένας αρκετά απλός τρόπος μέτρησης της παραγωγικότητας είναι να υπολογίσετε πόσα έσοδα κερδίζει μια εταιρεία ανά εργαζόμενο. Για παράδειγμα, η Meta αύξησε τα έσοδά της κατά 37% πέρυσι σε σύγκριση με το 2020, στα 118 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και το εργατικό δυναμικό της αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα τέταρτο σε σχεδόν 72.000. Καθένας από αυτούς τους υπαλλήλους αντιπροσώπευε έσοδα 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων – το υψηλότερο ποσό σε μια πενταετία. Το Twitter, αντίθετα, έφτασε στο ζενίθ του το 2018. Ακόμα και τότε, όμως, κάθε εργαζόμενος αντιπροσώπευε 776.000 δολάρια, πολύ κάτω από αυτά που κατάφερε να αποσπάσει ο Ζάκερμπεργκ πέρυσι.

Έτσι, το Twitter μπορεί να αντέξει οικονομικά να χάσει πολύ περισσότερους υπαλλήλους με βάση αυτή τη μέτρηση. Αλλά υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τον περιορισμό του εργατικού δυναμικού. Αν και εξοικονομεί κόστος εργασίας, λιγότεροι άνθρωποι σημαίνουν επίσης έλλειψη νέων προϊόντων, σύμφωνα με μια μελέτη από την Εταιρεία Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Για μια τεχνολογική επιχείρηση, αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό. Η ψυχή τους, σε αντίθεση με μια εταιρεία κοινής ωφέλειας, είναι η καινοτομία.

Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας, αν και έχουν εδραιωθεί, δεν έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό σε περίοδο ύφεσης. Αλλά άλλες βιομηχανίες μπορούν να πουν μια προειδοποιητική ιστορία. Πάρτε τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες μείωσαν περίπου 90.000 θέσεις εργασίας το 2020, σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980. Η Delta Air Lines , η American Airlines και οι ανταγωνιστές τους, βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση χωρίς αρκετό προσωπικό όταν τα ταξίδια επανήλθαν. Ο κλάδος της επενδυτικής τραπεζικής είναι διαβόητος για τις αδίστακτες πρακτικές απολύσεων, η οποία ωστόσο όταν γύρισε το κλίμα, αναγκάστηκε να αλλάξει πορεία και να πληρώσει υπερβολικά ακόμα και κατώτερους αναλυτές

Η διαφήμιση θα επανέλθει και οι τεχνολογικοί γίγαντες θέλουν να είναι προετοιμασμένοι. Ο Ζάκερμπεργκ, εάν απολύσει πολύ γρήγορα, θα μπορούσε να χάσει το πλεονέκτημα στην αποτελεσματικότητα των εργαζομένων. Ακόμη και ο Μασκ, ο οποίος βρίσκεται σε διαφορετικό σκάφος, ήταν τόσο βιαστικός στο να ανακοινώσει περικοπές στο προσωπικό την Παρασκευή, που οι διευθυντές έπρεπε να ζητήσουν από δεκάδες να επιστρέψουν, σύμφωνα με το Bloomberg τη Δευτέρα. Το να είσαι κακός και αδύνατος μπορεί να θυσιάσει τη μελλοντική ανάπτυξη.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners