Η τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου υποχώρησε περαιτέρω την Παρασκευή, γεγονός που υπενθυμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθειά της να παζαρέψει ένα επίπεδο τιμών το οποίο θα επιτρέψει τον περιορισμό των εξαγωγών της Μόσχας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Argus Media, ανεξάρτητο πάροχο πληροφοριών τιμών, η βασική κατηγορία αργού πετρελαίου της Ρωσίας (κατηγορία Ουραλίων) μειώθηκε στα 51,96 δολάρια το βαρέλι στο λιμάνι Πριμόρσκ της Βαλτικής Θάλασσας. Σε παρόμοια επίπεδα έπεσε και η τιμή της ίδιας κατηγορίας πετρελαίου από το λιμάνι του Νοβοροσίσκ, στον Εύξεινο Πόντο.

Το Bloomberg αναφέρει ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούσε για ένα ανώτατο πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στην περιοχή από 65 έως 70 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οποιοσδήποτε αγοραστής πληρώνει πάνω από αυτό το πλαφόν δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκά πλοία ή ευρωπαϊκά βιομηχανικά πρότυπα ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης: Η ΕΕ προχωρά στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Διχασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι συγκεκριμένες χώρες της Ένωσης (όπως η Πολωνία) πιέζουν για ακόμη χαμηλότερο ανώτατο όριο από τα 65 έως 70 δολάρια, προκειμένου να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αντίθετα, χώρες όπως η Ελλάδα, με τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων στον κόσμο, θα προτιμούσαν να επιβληθεί ένα πιο υψηλό πλαφόν. Όσο χαμηλότερη είναι η τιμή πώλησης, τόσο μεγαλύτερη πίεση δημιουργείται για χαμηλότερο πλαφόν.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος, με την τιμή πλαφόν που τελικά θα αποφασιστεί να υιοθετείται στη συνέχεια από τους G7. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ενός εφοδιαστικού σοκ, λόγω της ευρωπαϊκής απαγόρευσης εισαγωγών και ασφάλισης.

Διαβάστε επίσης: «Η Ιαπωνία δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ρωσικό πετρέλαιο»

Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του πλαφόν, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τη Ρωσία και τους πελάτες της να βρίσκουν δεξαμενόπλοια με βιομηχανικά πρότυπα ασφάλισης.

Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου χαρακτηρίζονται από σημαντική αβεβαιότητα καθώς συνολικά το εμπόριο της χώρας έχει γίνει λιγότερο διαφανές λόγω του πολέμου. Όπως αναφέρει το Bloomberg, την Πέμπτη, η Platts, πάροχος πληροφοριών τιμών που ανήκει στην S&P Global, εκτίμησε επίσης την τιμή του πετρελαίου κατηγορίας Ουραλίων στο ρωσικό λιμάνι του Πριμόρσκ στα 52 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι η τιμή της Argus χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας για τον υπολογισμό των εξαγωγικών δασμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια