Μήνυμα πως σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από ξένες χώρες για τις ενεργειακές της ανάγκες και επομένως είναι αδύνατο να διακόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία λόγω κυρώσεων, έστειλε ο ισχυρός άνδρας του Ιαπωνικού κολοσσού Itochu, Masahiro Okafuji μιλώντας στους Financial Times.

Μάλιστα, σε δραματικό τόνο ο Okafuji ανέφερε ότι «δεν θα επιβιώσουμε εάν δεν συνεχίσουμε να εισάγουμε από τη Ρωσία».

Όπως τονίζεται, ο Okafuji, ο οποίος είναι ένας από τους πιο χαρισματικούς και επιθετικούς επιχειρηματικούς ηγέτες της Ιαπωνίας, ήταν αρκετά επικριτικός για την αυξανόμενη πίεση στις εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στη γεωπολιτική έναντι του εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: Πακέτο-μαμούθ 100 δισ. δολαρίων για την ιαπωνική οικονομία

O Masahiro Okafuji

Απειλή το «friend-shoring»

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση του λεγόμενου «friend-shoring» αποτελεί μια αναδυόμενη απειλή. Όπως καταγράφει η νέα «καπιταλιστική» ορολογία το «friend-shoring» συνιστά ουσιαστικά μια επιχειρηματική στρατηγική που ευνοεί την αγορά προμηθειών (κυρίως πρώτων υλών) και την χρήση εφοδιαστικών αλυσίδων μόνο μέσα από φιλικές χώρες και συμμάχους.

«Αν συνεχιστεί μια τέτοια τάση, θα μειώσει την επενδυτική όρεξη των εταιρειών καθώς και την ικανότητά τους να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται, επομένως είναι αρνητικό για την παγκόσμια οικονομία», επεσήμανε.

Οι ενεργειακές ανάγκες

Η Ιαπωνία συμβαδίζει με τις δυτικές χώρες στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά δεν έχει αποσυρθεί από μεγάλα ενεργειακά έργα στη χώρα αφού βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 9% του υγροποιημένου φυσικού αερίου και το 4% του πετρελαίου της.

Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Itochu, μαζί με την υποστηριζόμενη από το κράτος ONGC Videsh της Ινδίας, παραμένουν επενδυτές στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 που βρίσκεται στη Ρωσία και έχει μπει στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τις δυτικές αγορές από την εισβολή τον Φεβρουάριο, αλλά ο Okafuji σημείωσε ότι «υπάρχουν κάθε είδους τρόποι» με τους οποίους η Μόσχα θα μπορούσε να συνεχίσει να είναι προμηθευτής ενέργειας, υποδεικνύοντας την ισχυρή ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Καθώς η Ιαπωνία βασίζεται στη Μέση Ανατολή για το 95% των εισαγωγών αργού πετρελαίου, θεωρεί ότι η ιδιοκτησία σε ρωσικά έργα είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός σταθερού διαύλου εφοδιασμού.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος ορόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε στις 7 Οκτωβρίου ένα διάταγμα για τη μεταφορά της Sakhalin-1 σε μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία εγγράφηκε στις 14 Οκτωβρίου. Στα ενδιαφερόμενα μέρη του έργου δόθηκε προθεσμία ενός μήνα για να αποφασίσουν εάν θα επενδύσουν στη νέα εταιρεία, καθώς και στους Ιάπωνες φορείς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για να  εξετάσουν τις επιλογές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή