
Στο κέντρο του Τόκιο ζει εδώ και έξι μήνες ο Τζακ Μα, ιδρυτής της Alibaba και ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Κίνας, καθώς στη χώρα του οι αρχές συνεχίζουν την πολιτική ασφυκτικού ελέγχου του τεχνολογικού τομέα και των ισχυρότερων επιχειρηματιών του.
Η πολύμηνη παραμονή του Μα στην Ιαπωνία με την οικογένειά του περιλάμβανε στάσεις σε ιαματικές πηγές και χιονοδρομικά κέντρα στην ύπαιθρο έξω από το Τόκιο και τακτικά ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, σύμφωνα με άτομα έχουν γνώση του θέματος.
Ο Μα έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τα φώτα της δημοσιότητας από τότε που επέκρινε τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές πριν από δύο χρόνια, κατηγορώντας τις κρατικές τράπεζες ότι έχουν «νοοτροπία ενεχυροδανειστηρίου».
Έκτοτε, οι δύο εταιρείες που ίδρυσε, η Ant και ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, αντιμετώπισαν μια σειρά από ρυθμιστικά εμπόδια.
Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ακύρωσαν την εξαιρετικά επιτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά της ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επέβαλαν πέρυσι στην Alibaba πρόστιμο – ρεκόρ 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Γλίτωσε τα… lockdown
Η απουσία του ιδρυτή της Alibaba από την Κίνα συνέπεσε με την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και της πολιτικής μηδενικής Covid που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Σι Τζινπινγκ τη φετινή χρονιά.
Αυτή η πολιτική άλλωστε οδήγησε σε αυστηρό lockdown τη Σαγκάη και την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ, τον Απρίλιο και τον Μάιο, και πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες τις τελευταίες ημέρες. Ο Μα έχει ένα σπίτι στο Hangzhou, μια πόλη κοντά στη Σαγκάη όπου έχει την έδρα της η Alibaba.
Μετά από την τελευταία συνάντησή του με τις κινεζικές αρχές, ο Mα έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες, όπως στην Ισπανία και την Ολλανδία. Πρακτικά ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος έχει αποφύγει τη σκληρή καραντίνα Covid-19 που επιβάλλεται σε οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα, καθώς και μια σειρά ακανθώδη πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν από τις προηγούμενες προσπάθειές του να οικοδομήσει επιρροή στους διαδρόμους εξουσίας της χώρας.
Μέλος κλαμπ και συλλέκτης έργων τέχνης
Οι κοινωνικές δραστηριότητές του επικεντρώνονται γύρω από μια μικρή ομάδα ιδιωτικών κλαμπ, το ένα βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας Ginza του Τόκιο και το άλλο στην οικονομική περιοχή Marunouchi με θέα στο Αυτοκρατορικό Παλάτι.
Το κλαμπ με έδρα την Γκίνζα έχει γίνει ένα πολυάσχολο αλλά διακριτικό κοινωνικό κέντρο για πλούσιους Κινέζους που έχουν εγκατασταθεί στο Τόκιο ή προβαίνουν σε πολυήμερες επισκέψεις στην ιαπωνική προωτεύουσα, σύμφωνα με μέλη.
Ο Μα έχει εξελιχθεί σε μανιώδη συλλέκτη έργων τέχνης, δήλωσαν άνθρωποι που ασχολούνται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Ιαπωνίας. Στενοί φίλοι του δισεκατομμυριούχου στην Κίνα λένε ότι έχει στραφεί στη ζωγραφική με ακουαρέλα για να περάσει το χρόνο του αφού αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την πολυτάραχη δημόσια ζωή του μεταξύ συναντήσεων με κορυφαίους αξιωματούχους στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο.
Άλλοι είπαν ότι ο Μα χρησιμοποίησε το χρόνο του στην Ιαπωνία για να επεκτείνει τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα πέρα από τις βασικές τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba και του Ant και σε τομείς αειφορίας. Πάντως η αλήθεια είναι πως έχει παραδώσει σε μεγάλο βαθμό τα ηνία σε μια νέα γενιά ηγετών και στις δύο εταιρείες του…


Latest News

Τα erdoganomics, οι εκλογές και τα παιχνίδια με τα επιτόκια
Ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνεται της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και μιλά για αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη γείτονα

Τα περιστέρια στον ορίζοντα της νομισματικής πολιτικής - Τι αλλάζει στις κεντρικές τράπεζες
Οι κεντρικοί τραπεζίτες εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό αλλά βάζουν φρένο στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Στη δημοσιότητα ο οδικός χάρτης του ΟΟΣΑ για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο
Ο οργανισμός παρέχει διευκρινήσεις και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου φόρου

O κροίσος που τα «βάζει» με έναν κλάδο 365 δισ.
Η εταιρεία του προσφέρει 350 συνταγογραφούμενα φάρμακα σε τιμή κόστους

Apple: Παραιτήθηκε η κορυφαία σχεδιάστρια προϊόντων - Γιατί δεν θα αντικατασταθεί
Αλλαγή πορείας για μια εταιρεία για την οποίαν η αισθητική είχε μετατραπεί σε κάτι σαν θρησκεία

Οι ταύροι της Goldman που κέρδισαν 3 δισ. στα commodities
Η ομάδα που κεφαλαιοποίηση τη φρενίτιδα στην αγορά των εμπορευμάτων

Ποια big tech «έβγαλε» 75 δισ. σε μια ημέρα
Η άνοδος των μετοχών της Meta πυροδότησε επίσης ένα ράλι στις μετοχές της Amazon, της Apple και της Alphabet

Σήμα Λαγκάρντ προς τις κυβερνήσεις: Αποσύρετε τα μέτρα στήριξης
Η ενεργειακή κρίση εξομαλύνεται, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ

Ποια εταιρεία βοηθά την εμπόλεμη Ουκρανία να σημαδεύει
Στενή συνεργασία του Κιέβου με εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες και στον αμερικανικό στρατό.

Οι αιτήσεις ανεργίας μειώνονται, οι απολύσεις αυξάνονται στις ΗΠΑ
Η αγορά εργασίας παρέμεινε ανθεκτική παρά το υψηλότερο κόστος δανεισμού