Στο κέντρο του Τόκιο ζει εδώ και έξι μήνες ο Τζακ Μα, ιδρυτής της Alibaba και ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Κίνας, καθώς στη χώρα του οι αρχές συνεχίζουν την πολιτική ασφυκτικού ελέγχου του τεχνολογικού τομέα και των ισχυρότερων επιχειρηματιών του.

Η πολύμηνη παραμονή του Μα στην Ιαπωνία με την οικογένειά του περιλάμβανε στάσεις σε ιαματικές πηγές και χιονοδρομικά κέντρα στην ύπαιθρο έξω από το Τόκιο και τακτικά ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, σύμφωνα με άτομα έχουν γνώση του θέματος.

Ο Μα έχει αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τα φώτα της δημοσιότητας από τότε που επέκρινε τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές πριν από δύο χρόνια, κατηγορώντας τις κρατικές τράπεζες ότι έχουν «νοοτροπία ενεχυροδανειστηρίου».

Έκτοτε, οι δύο εταιρείες που ίδρυσε, η Ant και ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, αντιμετώπισαν μια σειρά από ρυθμιστικά εμπόδια.

Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές ακύρωσαν την εξαιρετικά επιτυχημένη αρχική δημόσια προσφορά της ύψους 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επέβαλαν πέρυσι στην Alibaba πρόστιμο – ρεκόρ 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Γλίτωσε τα… lockdown

Η απουσία του ιδρυτή της Alibaba από την Κίνα συνέπεσε με την κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και της πολιτικής μηδενικής Covid που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Σι Τζινπινγκ τη φετινή χρονιά.

Αυτή η πολιτική άλλωστε οδήγησε σε αυστηρό lockdown τη Σαγκάη και την ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ, τον Απρίλιο και τον Μάιο, και πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες τις τελευταίες ημέρες. Ο Μα έχει ένα σπίτι στο Hangzhou, μια πόλη κοντά στη Σαγκάη όπου έχει την έδρα της η Alibaba.

Μετά από την τελευταία συνάντησή του με τις κινεζικές αρχές, ο Mα έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες, όπως στην Ισπανία και την Ολλανδία. Πρακτικά ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος έχει αποφύγει τη σκληρή καραντίνα Covid-19 που επιβάλλεται σε οποιονδήποτε εισέρχεται στη χώρα, καθώς και μια σειρά ακανθώδη πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν από τις προηγούμενες προσπάθειές του να οικοδομήσει επιρροή στους διαδρόμους εξουσίας της χώρας.

Μέλος κλαμπ και συλλέκτης έργων τέχνης

Οι κοινωνικές δραστηριότητές του επικεντρώνονται γύρω από μια μικρή ομάδα ιδιωτικών κλαμπ, το ένα βρίσκεται στην καρδιά της συνοικίας Ginza του Τόκιο και το άλλο στην οικονομική περιοχή Marunouchi με θέα στο Αυτοκρατορικό Παλάτι.

Το κλαμπ με έδρα την Γκίνζα έχει γίνει ένα πολυάσχολο αλλά διακριτικό κοινωνικό κέντρο για πλούσιους Κινέζους που έχουν εγκατασταθεί στο Τόκιο ή προβαίνουν σε πολυήμερες επισκέψεις στην ιαπωνική προωτεύουσα, σύμφωνα με μέλη.

Ο Μα έχει εξελιχθεί σε μανιώδη συλλέκτη έργων τέχνης, δήλωσαν άνθρωποι που ασχολούνται με τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Ιαπωνίας. Στενοί φίλοι του δισεκατομμυριούχου στην Κίνα λένε ότι έχει στραφεί στη ζωγραφική με ακουαρέλα για να περάσει το χρόνο του αφού αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την πολυτάραχη δημόσια ζωή του μεταξύ συναντήσεων με κορυφαίους αξιωματούχους στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο.

Άλλοι είπαν ότι ο Μα χρησιμοποίησε το χρόνο του στην Ιαπωνία για να επεκτείνει τα επιχειρηματικά του ενδιαφέροντα πέρα από τις βασικές τεχνολογίες ηλεκτρονικού εμπορίου της Alibaba και του Ant και σε τομείς αειφορίας. Πάντως η αλήθεια είναι πως έχει παραδώσει σε μεγάλο βαθμό τα ηνία σε μια νέα γενιά ηγετών και στις δύο εταιρείες του…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή