Συμφωνία για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Γερμανία για τουλάχιστον 15 χρόνια από το 2026, υπέγραψαν σήμερα Τρίτη η QatarEnergy και η ConocoPhillips. Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία προμήθειας στην Ευρώπη, από Έργο επέκτασης του Βόρειου Πεδίου του Κατάρ.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy, η συμφωνία θα παρέχει στη Γερμανία 2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, που φτάνουν από το Ras Laffan στο Κατάρ στον βόρειο γερμανικό τερματικό σταθμό LNG στο Brunsbuettel.

«(Οι συμφωνίες) σηματοδοτούν την πρώτη μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας LNG στη Γερμανία, με περίοδο προμήθειας που εκτείνεται για τουλάχιστον 15 χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας», δήλωσε ο Saad al-Kaabi, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον CEO της ConocoPhillips, Ryan Lance.

Διαβάστε επίσης –  Δύσκολη η ενεργειακή απεξάρτηση από την Μόσχα – Ρεκόρ «χτύπησαν» οι εισαγωγές ρωσικού LNG

Οι συμφωνίες του North Field

Μια θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στην ConocoPhillips θα αγοράσει τις συμφωνημένες ποσότητες που θα παραδοθούν στον γερμανικό τερματικό σταθμό παραλαβής, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες αφότου η QatarEnergy υπέγραψε 27ετή συμφωνία πώλησης και αγοράς με την κινεζική Sinopec.

Διαβάστε επίσης – LNG: «Sold out» μέχρι το 2026

Το Βόρειο Πεδίο είναι μέρος του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο μοιράζεται το Κατάρ με το Ιράν.

Η QatarEnergy υπέγραψε νωρίτερα φέτος πέντε συμφωνίες για το North Field East (NFE), το πρώτο και μεγαλύτερο από το σχέδιο επέκτασης του North Field δύο φάσεων.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο ανταγωνισμός για το LNG έχει γίνει έντονος, με την Ευρώπη ιδιαίτερα να χρειάζεται τεράστιες ποσότητες για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια