
Οι προειδοποιήσεις ότι η τήξη των πάγων της Αρκτικής μπορεί να απελευθερώσει αρχαίους παθογόνους παράγοντες αποκτούν νέα βαρύτητα μετά την «ανάσταση» ιών που παρέμειναν κατεψυγμένοι για χιλιάδες χρόνια στη Σιβηρία.
Διαβάστε επίσης: Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πιλοτική τεχνική αναδάσωσης μέσω drone για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Ένας από τους 13 νέους ιούς που απομονώθηκαν από το περμαφρόστ, όπως ονομάζεται το μονίμως παγωμένο έδαφος του βορρά, παρέμενε μολυσματικός παρόλο που είχε περάσει 48.000 χρόνια στην κατάψυξη.
Nέο ρεκόρ
Η ανακάλυψη δεν έχει υποβληθεί ακόμα σε ανεξάρτητο έλεγχο, παρουσιάζεται όμως ως προδημοσίευση από την ομάδα του ιολόγου Ζαν-Μαρί Αλεμπίκ του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας.
Διαβάστε επίσης: Viohalco: Δεσμεύεται να διαθέτει τουλάχιστον ένα κτίριο με πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα μέχρι το τέλος του 2030
«Τα 48.500 χρόνια αποτελούν νέο ρεκόρ» δήλωσε στο New Scientist ο ερευνητής, ο οποίος κατείχε και το προηγούμενο ρεκόρ με την επαναφορά δύο ιών ηλικίας 30.000 ετών.
Οι «ιοί-ζόμπι», όπως τους βάφτισε η ερευνητική ομάδα, δεν προσβάλλουν τον άνθρωπο αλλά αμοιβάδες, μονοκύτταρα πρωτόζωα που ζουν στο νερό.

Γιγάντια καταβόθρα που σχηματίστηκε από το λιώσιμο του περμαφρόστ στο Ουνάλακλιτ της Αλάσκας το 2021 (Siquaq)
Παρόλα αυτά, η αναβίωσή τους στο εργαστήριο αναδεικνύει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία καθώς η κλιματική αλλαγή λιώνει το περμαφρόστ, το οποίο καλύπτει σήμερα το ένα τέταρτο του Βόρειου Ημισφαιρίου.
Οι 13 ιοί-ζόμπι είναι ακίνδυνοι για τον άνθρωπο, όμως «η κατάσταση θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική σε περίπτωση που εμφανιστούν ασθένειες των φυτών, των ζώων ή των ανθρώπων από την αναβίωση ενός αρχαίου, άγνωστου ιού» γράφουν οι ερευνητές.
Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε μέσω του New Scientist ο Έρικ Ντέλουαρτ, ιολόγος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
«Αν οι συντάκτες της μελέτης απομονώνουν πράγματι ζωντανούς ιούς από το αρχαίο περμαφρόστ, είναι πιθανό ότι […] ιοί των θηλαστικών επίσης επιζούν κατεψυγμένοι για αιώνες» είπε.
Πηγή: in.gr


Latest News

Καθαρίζει η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα - Μειώνονται οι εκπομπές CO2
Τι ισχύει με τις λοιπές εκπομπές ρύπων

Πώς και γιατί τα δέντρα στις πόλεις σώζουν ζωές
Κίνδυνος - θάνατος το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας

9 στους 10 Έλληνες θέλουν να αποκτήσουν βιώσιμες συνήθειες - Τα εμπόδια
Τι έδειξε έρευνα της P&G

Πώς οι CEOs ενσωματώνουν τη βιωσιμότητα - «Κλείδι για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη
Τι έδειξε παγκόσμια έρευνα της Accenture

«Αυτή η πόλη δεν θα έπρεπε να είναι εδώ»: Ποιες ιστορικές περιοχές της Ευρώπης απειλούνται
Κάποιες από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης κινδυνεύουν από την κλιματική αλλαγή

Όλο και συχνότερες οι πλημμύρες στην Ελλάδα - Τι δείχνει μελέτη
Κατά τα τελευταία 140 χρόνια η Ελλάδα είναι τέταρτη σε σοβαρές και φονικές πλημμύρες στην Ανατολική Μεσόγειο με 12 συμβάντα

Ομράν στον ΟΤ: «Υπάρχει έλλειψη γνώσης για την ενεργειακή κρίση»
Η πράσινη μετάβαση να είναι το νέο πολιτικό αφήγημα

Ακραίο κύμα ψύχους και χάος σε αεροδρόμια και τρένα στην Ανατολική Ασία
Οι υπό του μηδενός θερμοκρασίες και οι ακραίεςχιονοπτώσεις θα είναι η «νεά κανονικότητα», προβλέπουν οι επιστήμονες

Κλιματική αλλαγή: Αγωγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης για τις εκπομπές άνθρακα
Η οργάνωση Friends of the Earth απαιτεί από την κυβέρνηση έκτακτο πρόγραμμα για τις εκπομπές άνθρακα στους κλάδους των μεταφορών και των κατασκευαστικών έργων.

Ανοιχτές οι τραπεζικές «κάνουλες» για τα ορυκτά καύσιμα
Σχεδόν αμετάβλητη η αναλογία κεφαλαίων που κατευθύνονται σε επενδύσεις ΑΠΕ σε σχέση με αυτά που καταλήγουν στα ορυκτά καύσιμα