Σε ένα υπόγειο καταφύγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι διάχυτη η μυρωδιά του κόλιανδρου, με τα φύλλα του αρωματικού φυτού να γέρνουν προς τη ροζ λάμψη των λαμπτήρων LED…

Αυτό μπορεί να αποτελεί μια πρόγευση για το πώς θα μπορούσαν να φαίνονται οι φάρμες στο μέλλον.

Όπως γράφει το Reuters, η Zero Carbon Farms καλλιεργεί βότανα και σαλατικά στο Clapham, στο νότιο Λονδίνο, μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, η οποία δεν έχει χώρο για συμβατική γεωργία.

Όμως, 30 μέτρα κάτω από το έδαφος υπάρχει ένα τούνελ ενός χιλιομέτρου και η τεχνολογία έχει κάνει τη γεωργία εδώ πραγματικότητα.


Επτά χρόνια μετά την πρώτη συγκομιδή της, η εταιρεία θα διπλασιάσει σύντομα τον χώρο καλλιέργειας της, ανταποκρινόμενη στην έντονη ζήτηση για τα φυστίκια, τη ρόκα και το κάρδαμο από μεγάλους βρετανικούς λιανοπωλητές όπως η Marks & Spencer και τα τοπικά εστιατόρια.

«Το μέλλον είναι πολύ, πολύ λαμπρό για αυτόν τον κλάδο και νομίζω ότι αυτό που πραγματικά θα είναι το θεμελιώδες σημείο άξονα είναι η σωστή εφαρμογή της τεχνολογίας», δήλωσε ο επικεφαλής καλλιεργητής της φάρμας Tommaso Vermeir.

Κάθετη γεωργία

Η κάθετη γεωργία, το όνομα που δόθηκε στην παραγωγή καλλιεργειών σε μια σειρά στοιβαγμένων επιπέδων, συχνά σε ελεγχόμενο περιβάλλον, είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία με δισεκατομμύρια δολάρια που διοχετεύονται σε έργα σε όλο τον κόσμο.
Θεωρείται ως μέρος της λύσης στην πρόκληση της επισιτιστικής ασφάλειας που θέτει η πληθυσμιακή επέκταση σε μια εποχή που η κλιματική αλλαγή και η γεωπολιτική απειλούν την προσφορά.

Αλλά η καλλιέργεια με τεχνητό φως είναι πιο ενεργοβόρα από τη συμβατική γεωργία και το υψηλό κόστος παραγωγής ήταν μια πρόκληση για κάθετες φάρμες σε όλο τον κόσμο .

«Αυτό που κάνει αυτόν τον κλάδο τόσο συναρπαστικό και προκλητικό είναι ότι κανείς δεν τον έχει καταφέρει», δήλωσε η διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης της Zero Carbon Farm, Olivia O’Brien.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO