Ισχυρό ράλι ανόδου πυροδότησε στη Wall Street η παραδοχή του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι ενδεχομένως να έρθουν μικρότερες αυξήσεις στα επιτόκια, αν και η μάχη κατά του πληθωρισμού θα συνεχιστεί.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη 2,17% στις 34.587 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 3,08% στις 4.079 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 4,41% στις 11.468 μονάδες.

Σημαντικά ήταν και τα κέρδη σε επίπεδο μήνα, με τον Dow Jones να κερδίζει 7,6%, τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 8,5% και τον Nasdaq να κλείνει κοντά στο +9%.

Διαβάστε επίσης: HΠΑ: Μηνιαία επιβάρυνση 433 δολάρια για τα αμερικανικά νοικοκυριά ελέω πληθωρισμού

«Πιθανή μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο»

«Είναι λογικό να μετριάσουμε τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων μας, καθώς πλησιάζουμε το επίπεδο συγκράτησης που θα είναι επαρκές για να μειωθεί ο πληθωρισμός», δήλωσε ο Πάουελ σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον.

«Η ώρα για τη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων μπορεί να έρθει ήδη από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου», ανέφερε, πυροδοτώντας το ράλι ανόδου στη Wall Street, καθώς πλέον αυξάνονται οι πιθανότητες η Fed να μην προκαλέσει τόσο μεγάλη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας προκειμένου να ελέγξει την άνοδο των τιμών καταναλωτή.

«Οι επενδυτές αναζητούν αυτόν τον βράχο της βεβαιότητας – κάτι για να έχουν μεγαλύτερη προβλεψιμότητα σχετικά με το πού πηγαίνει η Fed με τα επιτόκια», σχολίασε ο Greg Bassuk, διευθύνων σύμβουλος της AXS Investments. «Τα μηνύματα ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων μπορεί να αρχίσει να επιβραδύνεται ήδη από τον Δεκέμβριο ήταν αυτός ο βράχος».

Υποστήριξη από τα μάκρο

Η αμερικανική αγορά «άκουσε» σήμερα δύο ανακοινώσεις που βελτίωσαν την ορατότητα σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Από τη μία πλευρά, τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αγορά εργασίας θα μπορούσε να προσγειωθεί, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα επιβραδύνει την επιθετική εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της. Από την άλλη πλευρά, κυκλοφόρησε μια επικαιροποιημένη ανάγνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του τρίτου τριμήνου και έδειξε ότι η οικονομία ήταν ισχυρότερη την τελευταία περίοδο από ό,τι αρχικά είχε γίνει εκτιμηθεί.

Ειδικότερα, η εταιρεία επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP ανακοίνωσε ότι οι ιδιωτικές εταιρείες προσέθεσαν μόλις 127.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, πολύ κάτω από την εκτίμηση για 190.000 νέες θέσεις. Επίσης, το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,9%, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση, υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση του 2,6%.

Βέβαια,  ένα βασικό τμήμα της καμπύλης αποδόσεων που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές και τους αναλυτές της Wall Street αντιστράφηκε περαιτέρω, σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια ύφεση στην αμερικανική οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,752%. Παράλληλα, η απόδοση του διετούς ομολόγου αυξήθηκε ελαφρώς στο 4,481%.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων, που ονομάζεται καμπύλη αποδόσεων, αποτελεί σήμα ύφεσης όταν οι επενδυτές λαμβάνουν καλύτερη ανταπόδοση για τις θέσεις στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα από ό,τι στα μακροπρόθεσμα. Επί του παρόντος, η διαφορά μεταξύ των 10ετών και των 2ετών κρατικών ομολόγων υπερβαίνει τις 73 μονάδες βάσης, η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της «Φαιάς Βίβλου», της Beige Book, έδειξαν ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα ήταν περίπου σταθερή ή ελαφρώς ανοδική, αν και τα επιτόκια και ο πληθωρισμός συνέχισαν να επηρεάζουν τη δραστηριότητα. Η μεταποιητική δραστηριότητα ήταν μεικτή σε όλες τις Περιφέρειες αλλά ελαφρώς αυξήθηκε, ενώ τα υψηλότερα επιτόκια μείωσαν περαιτέρω τις πωλήσεις κατοικιών, οι οποίες μειώθηκαν με μέτριο ρυθμό συνολικά, αλλά μειώθηκαν απότομα σε ορισμένες Περιφέρειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street