Ελαφρώς μεγαλύτερη απ’ όσο είχε ανακοινωθεί αρχικά ήταν η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους , σύμφωνα με νέα εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη εκτίμηση, στα τέλη Οκτωβρίου, έκανε λόγο για αύξηση 2,6% σε ετήσια βάση. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η ανάπτυξη ανέρχεται στο 0,7%, αντί για 0,6% που ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Διαβάστε επίσης: Οι οικονομολόγοι βλέπουν ύφεση επομένως μπορούμε να αισιοδοξούμε…

Η αναθεώρηση προς τα επάνω οφείλεται στις αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τις δημόσιες δαπάνες.

Την ίδια ώρα το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,6% και κατά 0,6% τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, όμως η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θεωρεί ότι σε αυτό το στάδιο η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε ύφεση.

«Οι ΗΠΑ ίσως παρακάμψουν την ύφεση»

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Morgan Stanley ανέφερε ότι οι οικονομίες της Βρετανίας και της ευρωζώνης είναι πιθανό να βυθιστούν σε ύφεση το επόμενο έτος, ωστόσο οι  Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να την αποφύγουν έστω και οριακά εξαιτίας κυρίως της ανθεκτικής αγοράς εργασίας.

«Η οικονομία των ΗΠΑ παρακάμπτει οριακά την ύφεση το 2023, αλλά η προσγείωση δεν θα είναι τόσο ήπια καθώς η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφερε η έκθεση, προβλέποντας επέκταση 0,5% το επόμενο έτος.

«Το σωρευτικό αποτέλεσμα της αυστηρής πολιτικής το 2023 μεταδίδεται στο 2024, με αποτέλεσμα δύο πολύ αδύναμα χρόνια», προστίθεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γκέιτς: Αφού χρηματοδοτώ την προστασία του κλίματος… μπορώ να το μολύνω με τον τζετ μου
Green |

Ο προκλητικός βίος του κ. Γκέιτς: Πετάει με ρυπογόνα τζετ, ενώ μάχεται υπέρ του κλίματος

Τι είπε ο πολύς κύριος Γκέιτς όταν ρωτήθηκε αν είναι υποκριτικό από τη μια να δηλώνει υποστηρικτής του κλίματος και από την άλλη να πετάει με το ιδιωτικό τους τζετ που επιβαρύνει το περιβάλλον

ΕΚΤ: Σταθερές οι κεφαλαιακές απαιτήσεις το 2023 παρά τις συνθήκες κρίσης
Διεθνή |

«Πέρασαν τα τεστ» της ΕΚΤ οι ευρωπαϊκές τράπεζες - Το μήνυμα του Ενριά

«Οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν τις επίμονες αδυναμίες, ιδίως στο πλαίσιο ελέγχου κινδύνων και διακυβέρνησης που διαθέτουν», δήλωσε ο επικεφαλής του Εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, του SSM Αndrea Enria