Στα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ έχει σκαρφαλώσει από το 2020 το βουνό του γερμανικού δημόσιου χρέους. «Σε 70 χρόνια Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας η Γερμανία συσσώρευσε χρέη ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Μόλις μέσα σε 3 χρόνια, από το 2020 έως το 2022, το ύψος του χρέους από τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ ξεπέρασε, κατά απίστευτο τρόπο, τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ» ανέφερε σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Δίκτυο Συντακτών ο Κάι Σέλερ, πρόεδρος του Γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου με έδρα τη Βόννη.

Η συγκυβέρνηση και ο Λίντνερ «συσκοτίζουν την κατάσταση»

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ανεξάρτητη αρχή με γνωμοδοτικές αρμοδιότητες για θέματα δημοσιονομικής φύσης, έχει ήδη ασκήσει κριτική στη διαχείριση του φετινού προϋπολογισμού στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και των ογκωδέστατων μέτρων ελάφρυνσης, μετά από σχετική ερώτηση της γερμανικής βουλής πριν από περίπου ένα μήνα.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Οργάνωση σχεδίαζε κατάλυση του πολιτεύματος και απαγωγή του υπουργού Υγείας

O επικεφαλής του όμως επανέρχεται στο θέμα μιλώντας στο RND χωρίς περιστροφές, υπογραμμίζοντας ότι τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης «αποκρύπτουν την πραγματική κατάσταση» για τα δημοσιονομικά της χώρας.

Η συγκυβέρνηση «συσκοτίζει την κατάσταση με τους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς» αλλά και με τη «’δημιουργική’  τήρηση των βιβλίων δημοσίων εσόδων και εξόδων» αναφέρει ο Κάι Σέλερ επιρρίπτοντας ευθύνες για «έλλειψη διαφάνειας» ιδιαίτερα στον Φιλελεύθερο υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.

«Δεν θα τηρηθεί το χρεόφρενο ούτε το 2023»

Στη συνέντευξή του μάλιστα υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2023 παραβιάζει καταφανώς τον συνταγματικό κανόνα του χρεόφρενου, o oποίος υποτίθεται ότι πρέπει να τηρηθεί με το νέο έτος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης.

Όπως αναφέρει ο Σέλερ, οι υπολογισμοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον νέο δανεισμό καθώς και το ύψος του νέου χρέους δεν συγκλίνουν με τα στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2023 (το ύψος του νέου χρέους υπολογίζεται επισήμως από την κυβέρνηση γύρω στα 46 δις ευρώ για το 2023).

Ο επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά πάντως στη γερμανική κυβέρνηση να περιορίσει άμεσα τις δαπάνες και να μειώσει το εύρος επιδοτήσεων που έχει υποσχεθεί. Αναγκαία θεωρεί τέλος και τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη Γερμανία.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Flatiron Building στη Νέα Υόρκη: Η ιστορία και η «ταλαιπωρία» ενός κτηρίου
Διεθνή |

Flatiron Building στη Νέα Υόρκη: Η ιστορία και η «ταλαιπωρία» ενός κτηρίου

Το εμβληματικό κτήριο Flatiron της Νέας Υόρκης πουλήθηκε για 190 εκατομμύρια δολάρια. Οι πλειοδότες έδωσαν μάχη, για 40 λεπτά, σε μια «πικρή» δημοπρασία στα σκαλιά ενός δικαστηρίου του Μανχάταν για ένα από τα κτήρια-σύμβολα της πόλης.