Οι αποδόσεις των ευρωομολόγων υποχωρούσαν την Τρίτη, με τον πληθωρισμό στην Ισπανία και στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας να διαμορφώνεται χαμηλότερα των προσδοκιών, προκαλώντας αισιοδοξία ότι οι χειρότερες πιέσεις στις τιμές ενδέχεται να τελειώσουν σύντομα.

Τα στοιχεία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας μειώθηκε κατά 0,8% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο, έναντι προσδοκιών για άνοδο κατά 1,2%. Σε ετήσια βάση, το ποσοστό ανήλθε στο 10,4%, έναντι προβλέψεων για 11%. Ήταν η πρώτη πτώση, σε μηνιαία βάση, από τον Ιούνιο του  τρέχοντος έτους και η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2020. Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ομολόγου  υποχωρούσε έως και 12 μονάδες βάσης σε χαμηλό συνεδρίασης στο 1,878%. Τελευταία διαμορφωνόταν 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα στο 1,946%, ενώ του διετούς Schatz υποχώρησε 7 μονάδες στο 2,107%.

Διαβάστε επίσης: Ομόλογα: Σήμα παγκόσμιας ύφεσης στέλνει η «αναστροφή της καμπύλης» στις αποδόσεις

Στην Ισπανία, προκαταρκτική μέτρηση έδειξε ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,8% τον Νοέμβριο κάτω από τις προβλέψεις για άνοδο 7,4% και χαμηλότερα από το 7,3% του Οκτωβρίου.  Η απόδοση του 2ετούς ισπανικού ομολόγου  υποχωρούσε 10 μονάδες στο 2,307%, ενώ του 10ετούς  μονάδες στο 2,888%. Η απόδοση του ιταλικού 10ετους διαμορφωνόταν στο 3,795%, 12 μονάδες βάσης χαμηλότερα, με το premium έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 187,3 μονάδες. Η ελληνική 10ετία υποχωρεί κατά 13 μονάδες βάσης στο 4,07% όταν στα τέλη Οκτωβρίου είχε ξεπεράσει το 5%.

Mε το βλέμμα στην ΕΚΤ

«Οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου (Ισπανία και Γερμανία σήμερα, αύριο η ευρωζώνη) θα μπορούσαν να δείξουν μείωση, αλλά μπορεί να μην είναι αρκετή για να συμπεράνουμε ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί», ανέφεραν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING με επικεφαλής τον Antoine Bouvet. «Μεταξύ των γραμμών, φαίνεται ότι η επικοινωνία της κεντρικής τράπεζας προετοιμάζει ολοένα και περισσότερο τις αγορές για ύφεση και για τον κίνδυνο να συνεχιστούν οι αυξήσεις ανεξάρτητα». Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 15 Δεκεμβρίου και οι επενδυτές είναι επί του παρόντος χωρισμένοι, 60/40, για το αν θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης ή κατά 50 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι τιμές της ενέργειας, αυξάνονται έντονα από έτος σε έτος σε μεγάλες καταναλωτικές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Έχουν, ωστόσο, μειωθεί αρκετά απότομα από τα φετινά υψηλά. Το βασικό φορτίο ενέργειας, παράδοσης 2023 , στη Γερμανία έχει αυξηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αλλά εξακολουθεί να είναι στο ένα τρίτο της τιμής του Αυγούστου, στην κορύφωση της κρίσης. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde είπε ότι ο πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί στην ευρωζώνη και, αν μη τι άλλο, ο κίνδυνος ήταν ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος από το αναμενόμενο, υπονοώντας περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές