Στην πέμπτη θέση (από την έκτη) μετά τις αγορές της Τουρκίας, Σαουδικής Αραβίας, Τσεχίας και Κουβέιτ, βρέθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο από πλευράς ελκυστικότητας, μεταξύ 11 χρηματιστηριακών αγορών από την περιοχή EEMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική) για το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Bank of America, χάρη κυρίως στη βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών.

Να σημειωθεί πως η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατηρεί στις τοπ επιλογές της, την Mytilineos, η οποία ξεχωρίζει σε όρους τρεχουσών αποτιμήσεων αλλά και ιστορικών αποτιμήσεων, καθώς και σε όρους αύξησης κερδών και μερισματικής απόδοσης.

Η BofA εμφανιζεται πάντως μερικώς επιφυλακτική για τις αγορές της περιοχής, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά αισιόδοξη/ανοδική (bullish) για το σύνολο της νέας χρονιάς, καθώς όταν η Fed θα έχει τελειώσει με τη νομισματική σύσφιγξη και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα αρχίσουν να μετριάζονται, οι αγορές EEMEA θα φαίνονται ελκυστικότερες.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Στο 6,7% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022, στο 1,6% το 2023

Στο 5,3% η ανάπτυξη της Ελλάδας για το 2022

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η BofA επισημαίνει ότι διατηρούνται οι εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος, ενώ υποβαθμίζει τις προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2023. Συγκεκριμένα, το 2022 η ανάπτυξη στη χώρα μας -σύμφωνα με τις προβλέψεις- αναμένεται στο 5,3%, ενώ για το επόμενο έτος η τράπεζα υποβαθμίζει την εκτίμησή της στο 0,4%.

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 3,3% το 2022

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την BofA, υποβαθμίζονται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ευρωζώνης (3,3% για το 2022, 0% για το 2023 και 0,9% για το 2024, έναντι των προηγούμενων προβλέψεων για ανάπτυξη 3,6% και 2,1% αντίστοιχα).

Επίσης, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως η ύφεση αυτό το χειμώνα φαίνεται αναπόφευκτη, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της  ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει αλλάξει ριζικά τις προοπτικές της περιοχής.

Αναφορικά με το επόμενο έτος, αυτό -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- θα αφορά την εξεύρεση μιας νέας κανονικότητας μετά την πανδημία και με ένα νέο ενεργειακό καθεστώς. Η ανάπτυξη θα είναι μηδενική στο σύνολο του έτους, ενώ στο δ’ τρίμηνο του 2022 θα σημειωθεί ύφεση 1,2% η οποία θα συνεχιστεί στο α’ τρίμηνο του 2023 στο 1,6%, ενώ θα κινηθεί στο 0,9% το 2024, με τον πληθωρισμό στο 5,6% το 2023,  και δεν θα επιστρέψει στο 2% πριν το 2024. Το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ αναμένεται στο 3,25% ενώ το 2024 θα ακολουθήσουν μειώσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις