Ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτέλεσε η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στα χαμηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2021 λόγω των ταραχών που ξέσπασαν λόγω των περιορισμών για την πανδημία στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού στον κόσμο. Τώρα τα μάτια αγορών, κυβερνήσεων και καταναλωτών είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου με βάση τις προτάσεις του G7.

Aπό τις 5 Δεκεμβρίου το G7 και η ΕΕ έχουν σχεδιάσει να απαγορεύσουν τις αγορές ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, ενώ μια ημέρα πριν, στις 4 Δεκεμβρίου τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συνεδριάζουν για να καθορίσουν την παραγωγή.

Η πτώση στις τιμές λόγω της Κίνας ήλθε καθώς ήδη καταγράφονταν υποχωρήσεις στο κόστος του αργού, επειδή διαφαίνεται κίνδυνος επιβράδυνσης της οικονομίας στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις αρχές της εβδομάδας κερδοσκόποι της αγοράς αναγκάστηκαν να μειώσουν σημαντικά τα στοιχήματα ανόδου των τιμών του μαύρου χρυσού οδηγώντας τις πιο κοντά στα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι για το μπρεντ, πριν να υπάρξει στη συνέχεια μικρή ανάκαμψη. Πλέον οι αγορές θεωρούν ότι η κινεζική ζήτηση πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει κατά μέσο όρο τα 15,11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτό το τρίμηνο, από 15,82 εκατομμύρια ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την Kpler, εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης την οποία επικαλείται το Bloomberg. Στην Κίνα είχαν ξεσπάσει διαμαρτυρίες για τους σκληρούς περιορισμούς κατά της αντιμετώπισης της πανδημίας συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ: Στο 20% οι θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου

Σκληρό πόκερ με το ρωσικό πετρέλαιο

Μένει τώρα να φανεί εάν η υποχώρηση των τιμών αυτών θα διαρκέσει καθώς παίζεται και σκληρό πόκερ στη γεωπολιτική σκακιέρα με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν προς συμφωνία αυτή την εβδομάδα για ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που αποτελεί τρόπο προσαρμογής του ανώτατου αυτού ορίου στο μέλλον και τη σύνδεσή του με πακέτο νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Η προθεσμία για μια συμφωνία είναι η 5η Δεκεμβρίου, διότι τότε αρχίζει το πλήρες εμπάργκο της ΕΕ για αγορές ρωσικού πετρελαίου θαλάσσης, που συμφωνήθηκε στα τέλη Μαΐου.

Ο Κομισιόν είχε προτείνει το πλαφόν να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 65 με 70 δολάρια το βαρέλι. Χώρες όπως η Ελλάδα που έχει ισχυρή ναυτιλία δεν επιθυμούσε αυτό το πλαφόν να είναι λιγότερο από το πάνω όριο (70 δολ) της πρότασης αυτής αλλά τελικά φαίνεται ότι βρέθηκε κοινό έδαφος ως προς το κομμάτι αυτό. Όμως η Πολωνία και χώρες της Βαλτικής θεωρούσαν ότι η επιβολή ανώτατου ορίου ακόμη και στα επίπεδα των 65 δολ το βαρέλι είναι επωφελής για τη Μόσχα. Ήδη το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται στην αγορά περίπου στα επίπεδα τιμών του πλαφόν, κάτι που η Βαρσοβία θεωρούσε ότι εξακολουθούσε να ωφελεί τη Ρωσία.

«Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται από την περασμένη Τετάρτη και οδεύουμε προς συμφωνία, είμαστε όλο και πιο κοντά», δήλωσε στο Reuters ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της ΕΕ συζήτησαν για πρώτη φορά ένα επίπεδο ανώτατου ορίου τιμών που θα εξακολουθούσε να παρέχει κίνητρο στη Μόσχα να πουλήσει, αλλά με πολύ μικρότερο κέρδος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή