Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών επανήλθε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έχοντας απαλλαγεί από τα βαρίδια των αναδιαρθρώσεων των θέσεων, αναρριχήθηκε στη ζώνη των 920 μονάδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,11% στις 922,42 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 84 εκατ. ευρώ.
Παρά το νωθρό ξεκίνημα, το ΧΑ βρήκε γρήγορα ρυθμό, απορροφώντας τις «ουρές» που υπήρξαν μετά το προγραμματισμένο rebalancing στους βασικούς δείκτες του MSCI που ανάγκασε τους θεσμικούς να αναδιαρθρώσουν αρκετές θέσεις τους. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών αφήνουν ένα παράθυρο ότι μπορεί η σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών να μην είναι τόσο επιθετική, καλλιεργώντας έτσι τις προσδοκίες για μικρότερη «ζημιά» στην οικονομική δραστηριότητα.
Διαβάστε επίσης: Νευρικότητα μετά το άλμα στη Wall Street
Δύσκολη η συνέχεια
Πάντως, η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί τον Δεκέμβριο, ήτοι τις τελευταίες ημέρες ενός έτους που τα είχε σχεδόν όλα. Πόλεμο, πληθωρισμό, νομισματική σύσφιξη και μια σοβούσα ενεργειακή κρίση. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ έχει καταφέρει να κρατήσει, έστω και σε μικρό βαθμό, κάποια κέρδη από την αρχή του έτους, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε μεγάλες αγορές του πλανήτη, οι απώλειες των οποίων φτάνουν σε διψήφια ποσοστά.
Η συνέχεια θα είναι δύσκολη όμως. Και όπως υποστηρίζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, το ΧΑ έχασε το «τρένο» μιας ισχυρούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθαρά εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, και τώρα καλείται να διαχειριστεί μια ήπια «προσγείωση», εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για το 2023. Ήταν από τις σπάνιες στιγμές που η οικονομία «έτρεξε» περισσότερο από τη μετοχική αγορά, αν και οι αποδόσεις σε αρκετούς τίτλους έχουν επιβραβεύσει τους «πιστούς» της Λ. Αθηνών.
Μέχρι τότε, η ανάλυση κατά την Trader24 παραμένει σταθερή, με τον ΓΔ να έχει κατοχυρώσει σε εβδομαδιαίο κλείσιμο το επίπεδο των 900 μονάδων, κάτι που επιτρέπει να κοιτάμε το σενάριο των 970 μονάδων, σε πρώτη φάση. Η στήριξη οριοθετείται πέριξ των 895-900, με την έξοδο κάτω από 880 μονάδες να είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Τίτλοι
Σε επίπεδο τίτλων, Motor Oil και Alpha Bank πρωτίστως και ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Eurobank δευτερευόντως οδήγησαν την άνοδο, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Coca Cola, ΔΕΗ και Aegean. Θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Quest, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, ενώ αρνητικά οι Τιτάν, ΟΛΠ, Λάμδα και Πειραιώς. Ο Ελλάκτωρ έχασε 3,30%.
Latest News
Με Metlen και Πειραιώς ανέκτησε τις 1.460 μονάδες το ΧΑ
Το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αναπροσαρμογής και αφομοίωσης των υψηλών διμήνου
Συντηρεί τα κέρδη του το ΧΑ, με πακέτα σε Eurobank και ΓΕΚ Τέρνα ο τζίρος
Η αγορά δείχνει να διανύει την τρίτη ημέρα της σε ένα στενό εύρος ολίγων μονάδων
Παραμένει η επιφυλακτικότητα πέριξ των 1.460 μονάδων στο ΧΑ
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,24% στις 1.461,07 μονάδες, ενώ ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στα 18,2 εκατ. ευρώ
Τι κερδίζουν επενδυτές και οικονομία από την αναβάθμιση του ΧΑ
Τα οφέλη που θα «ξεκλειδώσει» η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές – Ο Πατέλης προανήγγειλε νομοσχέδιο για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Με μικρές απώλειες έσπασε το ανοδικό σερί το ΧΑ - Πιέστηκαν οι τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να βρει άμυνες για να διαχειριστεί τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών
Τέλος εποχής για την Fieratex από το ΧΑ - Διαγράφεται από το ταμπλό
H Fieratex τελεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών - Δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2024