Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών επανήλθε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς έχοντας απαλλαγεί από τα βαρίδια των αναδιαρθρώσεων των θέσεων, αναρριχήθηκε στη ζώνη των 920 μονάδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,11% στις 922,42 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 84 εκατ. ευρώ.

Παρά το νωθρό ξεκίνημα, το ΧΑ βρήκε γρήγορα ρυθμό, απορροφώντας τις «ουρές» που υπήρξαν μετά το προγραμματισμένο rebalancing στους βασικούς δείκτες του MSCI που ανάγκασε τους θεσμικούς να αναδιαρθρώσουν αρκετές θέσεις τους. Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο των κεντρικών τραπεζών αφήνουν ένα παράθυρο ότι μπορεί η σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών να μην είναι τόσο επιθετική, καλλιεργώντας έτσι τις προσδοκίες για μικρότερη «ζημιά» στην οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης: Νευρικότητα μετά το άλμα στη Wall Street 

Δύσκολη η συνέχεια

Πάντως, η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί τον Δεκέμβριο, ήτοι τις τελευταίες ημέρες ενός έτους που τα είχε σχεδόν όλα. Πόλεμο, πληθωρισμό, νομισματική σύσφιξη και μια σοβούσα ενεργειακή κρίση. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ΧΑ έχει καταφέρει να κρατήσει, έστω και σε μικρό βαθμό, κάποια κέρδη από την αρχή του έτους, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε μεγάλες αγορές του πλανήτη, οι απώλειες των οποίων φτάνουν σε διψήφια ποσοστά.

Η συνέχεια θα είναι δύσκολη όμως. Και όπως υποστηρίζουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, το ΧΑ έχασε το «τρένο» μιας ισχυρούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος, καθαρά εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων, και τώρα καλείται να διαχειριστεί μια ήπια «προσγείωση», εάν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για το 2023. Ήταν από τις σπάνιες στιγμές που η οικονομία «έτρεξε» περισσότερο από τη μετοχική αγορά, αν και οι αποδόσεις σε αρκετούς τίτλους έχουν επιβραβεύσει τους «πιστούς» της Λ. Αθηνών.

Μέχρι τότε, η ανάλυση κατά την Trader24 παραμένει σταθερή, με τον ΓΔ να έχει κατοχυρώσει σε εβδομαδιαίο κλείσιμο το επίπεδο των 900 μονάδων, κάτι που επιτρέπει να κοιτάμε το σενάριο των 970 μονάδων, σε πρώτη φάση. Η στήριξη οριοθετείται πέριξ των 895-900, με την έξοδο κάτω από 880 μονάδες να είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, Motor Oil και Alpha Bank πρωτίστως και ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Eurobank δευτερευόντως οδήγησαν την άνοδο, ενώ σημαντικά ήταν τα κέρδη σε Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Coca Cola, ΔΕΗ και Aegean. Θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Quest, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ, ενώ αρνητικά οι Τιτάν, ΟΛΠ, Λάμδα και Πειραιώς. Ο Ελλάκτωρ έχασε 3,30%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριγμα από Ελλάκτωρ, «αναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μέσης Ανατολής
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Στήριγμα από Ελλάκτωρ βρίσκει το ΧΑ - «Aναχαιτίζει» τους τριγμούς της Μ. Ανατολής

Αν και το ΧΑ έδειξε μεγάλη ευαισθησία στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην αρχή της εβδομάδας, με την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, η πρωινή αντίδραση του Ισραήλ δείχνει να «υποβαθμίζεται» από τους traders

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασής του
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Βαρίδι οι τράπεζες στην προσπάθεια αντίδρασης του ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να μην βοηθά καθόλου στην αντίδραση που «ευχήθηκαν» πολλοί σήμερα, το ΧΑ δείχνει να «αγκομαχά» να ανακτήσει τις 1.360 μονάδες και να ανακτήσει μέρος των 63 μονάδων που έχασε σε μόλις τέσσερις ημέρες