«Πολύ κοντά» σε συμφωνία με τη Ρωσία για την επανέναρξη των ρωσικών εξαγωγών αμμωνίας μέσω αγωγού σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία, βρίσκεται ο ΟΗΕ, όπως δήλωσε στο Reuters, ο επικεφαλής βοήθειας του διεθνούς οργανισμού Μάρτιν Γκρίφιθς, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι ακόμα πιο σημαντικό και από τη συμφωνία για τα σιτηρά.

Η διευκόλυνση των αποστολών τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία αποτελεί την κεντρική πτυχή μιας συμφωνίας -πακέτο, για την οποία μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον Ιούλιο – και παρατάθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η ίδια συμφωνία ήταν αυτή που επανεκκίνησε τις αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου είχε σταματήσει τις εξαγωγές τροφίμων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και επίσης έκλεισε έναν αγωγό που μεταφέρει αμμωνία από τη Ρωσία σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία. Η αμμωνία είναι βασικό συστατικό του νιτρικού λιπάσματος.

Διαβάστε επίσης – Σκληρό παζάρι Μόσχας-Κιέβου για τις εξαγωγές ρωσικής αμμωνίας

Εντός της εβδομάδας

Όταν ρωτήθηκε για μια συμφωνία για επανεκκίνηση του αγωγού αμμωνίας, ο Γκρίφιθς είπε: «Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά, οδεύουμε προς αυτήν αυτήν την εβδομάδα».

Διαβάστε επίσης – Κομισιόν: Σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των λιπασμάτων – Πώς θα μειωθεί η εξάρτηση

«Είναι απαραίτητο», είπε, προειδοποιώντας ότι εάν οι εξαγωγές λιπασμάτων της Ρωσίας δεν επαναληφθούν, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα διαθεσιμότητας τροφίμων σε ένα χρόνο.

«Έτσι είναι εξαιρετικά σημαντικό, σχεδόν πιο σημαντικό από το σιτάρι».

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Καμπανάκι κινδύνου από την ευρωπαϊκή ένωση λιπασμάτων, καθώς η παραγωγή έχει γίνει ασύμφορη

Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,7% τον Ιανουάριο-Σεπτέμβριο, αλλά οι επενδύσεις κεφαλαίου αυξήθηκαν

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, ωθώντας περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα» και πυροδοτώντας την ανάγκη για εξαγωγική συμφωνία. Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο βασικοί παγκόσμιοι εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων.

«Η λειτουργία αυτού του αγωγού αμμωνίας από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας… μπορεί να ξεκινήσει μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί», είπε ο Γκρίφιθς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή