Με το επίσημο «πράσινο φως» και από το Άμπου Ντάμπι προχωράει το deal του κρατικού επενδυτικού ταμείου ADQ στην Blueground.

Ουσιαστικά, πρόκειται για τεχνολογική εταιρεία μακροχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (prop-tech), ενώ οι λεπτομέρειες του οικονομικού deal δεν δημοσιοποιήθηκαν. Ωστόσο τα πρώτα κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι ήρθαν στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη επένδυση του ADQ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας που είχε υπογραφεί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδυτική συνεργασία ύψους 4 δισ. ευρώ, κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Αμπού Ντάμπι τον περασμένο Μάιο.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ενημερωτικό σημείωμα

Όπως αποκαλύπτει το ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου Οικονομικών κι Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας, η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω της DisruptAD, της πλατφόρμας επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital) της ADQ, η οποία συστάθηκε το 2021, με στόχο την παροχή πρόσβασης σε χρηματοδότηση σε νεοσύστατες επιχειρήσεις πρώιμης και τελευταίας φάσης, καθώς και υποστήριξη στους ιδρυτές από την επώαση έως την ανάπτυξη.

Η Blueground, η οποία ιδρύθηκε στην Αθήνα από τον Αλέξανδρο Χατζηελευθερίου, λειτουργεί σε 26 πόλεις σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία (μεταξύ άλλων στο Ντουμπάι), με χαρτοφυλάκιο περίπου 9.500 διαμερισμάτων, ενώ μέχρι το τέλος του 2025, στοχεύει να επεκτείνει το δίκτυο διαμερισμάτων της σε 40.000, σε 50 πόλεις.

Οι δραστηριότητες του ADQ

To Fund ξεκίνησε το 2018 και κυριολεκτικά και εμπεριέχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την Ενέργεια και την Υγεία ως τα Logistics και τον Αγροτοδιατροφικό τομέα. Η πιο πρόσφατη κίνησή του είναι η πλήρης ιδιοκτησία του Ομίλου Etihad Aviation – EAG.  Η μεταφορά του EAG εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ADQ αλλά και της τοπικής Κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι να καθιερωθεί το Εμιράτο ως παγκόσμιος αεροπορικός κόμβος.

Από εκεί και πέρα, πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, η εναρκτήρια εκδήλωση του 3ετούς συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος EUnique, το οποίο έχει ως σκοπό την προώθηση των ευρωπαϊκών (ελληνικών) προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην αγορά των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας. Ειδικότερα, το Πρόγραμμα εστιάζει στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Κατίκι Δομοκού, Φέτα, Φορμαέλλα Αράχωβας, Ακτινίδιο Σπερχειού, Κελυφωτό Φιστίκι Φθιώτιδας, Ξηρά Σύκα Κύμης και Ταξιάρχη, Κονσερβολιά Ροβιών, Αταλάντης, Στυλίδας, Αμφίσσης) και το Λουκούμι Γεροσκήπου, πρώτο ΠΓΕ της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Η DisruptAD των ΗΑΕ επενδύει στη Blueground

Το Εμιράτο κατέγραψε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 11,2%, σε ετήσια βάση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η αξία του ΑΕΠ υπερέβη τα 543 δισ. Ντίρχαμ ($147 δισ.) και η αξία του ΑΕΠ των μη πετρελαϊκών τομέων αυξήθηκε 28,4 δισ. Ντίρχαμ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φτάνοντας τα 273 δισ. Ντίρχαμ συνολικά (+11,6%).

Ελληνική οικονομία

Ο Amer Al Ameri, επικεφαλής venture capital και τεχνολογικών επενδύσεων της ADQ δήλωσε ότι η επένδυση στην Blueground ενισχύει τη δέσμευση του Άμπου Ντάμπι για την προώθηση βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας του fund με την Ελλάδα. «Η επιτυχία των disruptive τεχνολογιών, όπως η πλατφόρμα που ανέπτυξε η Blueground, θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την επιτάχυνση της βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε. «Με τις ταχέως αναπτυσσόμενες δραστηριότητές της σε ώριμες αγορές ακινήτων παγκοσμίως, η Blueground έχει ένα πολλά υποσχόμενο ταξίδι μπροστά της, το οποίο συνδυάζεται με την ισχυρή ηγετική της ομάδα και το όραμά της για την εταιρεία», πρόσθεσε. «Η συνεργασία μας θα μας επιτρέψει να ξεκλειδώσουμε ευκαιρίες ανάπτυξης σύμφωνα με τον στόχο μας για την παροχή ισχυρών και βιώσιμων οικονομικών αποδόσεων».

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Blueground, Άλεξ Χατζηελευθερίου, δήλωσε ότι «η επένδυση από την DisruptAD θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο των διαμερισμάτων μας σε όλο τον κόσμο, επανεφευρίσκοντας τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι άνθρωποι, κάνοντας διαμερίσματα υψηλής ποιότητας διαθέσιμα όπου θέλουν, όποτε θέλουν. Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία έχει δημιουργήσει μεγαλύτερη ευελιξία στο εργατικό δυναμικό, η πλατφόρμα μας είναι μοναδικά τοποθετημένη για να υποστηρίζει επαγγελματίες που αναζητούν να βρουν ένα νέο σπίτι στην πόλη της επιλογής τους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα