Πτώση κατά ένα δολάριο σημείωσαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο, σε μια συνεδρίαση με πολλές διακυμάνσεις, με τους επενδυτές να αναμένουν τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ . Επιπρόσθετα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία  να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, μετά από αρκετές ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων για το κατάλληλο επίπεδο του πλαφόν.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent σημείωναν πτώση 1,10 δολάρια , ή 1,1%, στα 85,87 δολάρια ανά βαρέλι. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν κατά 77 σεντς ή 0,9% στα 80,47 δολάρια ανά βαρέλι.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκή Ένωση: Στα 60 δολάρια το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Και τα δύο συμβόλαια οδεύουν να κλείσουν την πρώτη εδομάδα με κέρδη, μετά από τρεις συνεχόμενες εβδομάδες πτώσης, που εκτιμάται ότι θα διαμροφωθούν σε 2% και 5% αντίστοιχα.

Ο ΟΠΕΚ+ , σύμφωνα με εκτιμήσεις και πληροφορίες, θα διατηρήσει τον τελευταίο του στόχο για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), στη συνεδρίαση των μελών την Κυριακή. Ορισμένοι όμως αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να μειωθούν εάν η ομάδα δεν προβεί σε περαιτέρω περικοπές.

Η ρωσική παραγωγή πετρελαίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 500.000 έως 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στις αρχές του 2023 λόγω της απαγόρευσης των θαλάσσιων εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ισχύουν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Πέρα από την απαγόρευση των θαλάσσιων εισαγωγών η ΕΕ συμφώνησε να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.Το πλαφόν θα επανεξετάζεται τακτικά για να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις του στην αγορά, αλλά θα πρέπει να είναι «τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή της αγοράς», ανέφερε σχετικό έγγραφο της ΕΕ, το οποίο επικαλείται το CNBC.

Στέλνοντας ανοδικά μηνύματα, η Κίνα πρόκειται να ανακοινώσει τη χαλάρωση των πρωτοκόλλων καραντίνας εντός των ημερών, δήλωσαν πηγές στο Reuters, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή πολιτικής στη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι μια σημαντική οικονομική αναθέρμανση είναι πιθανό να αργήσει μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές