Η πεποίθηση που έχει αρχίσει να παγιώνεται στις αγορές, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βάλει φρένο στις αυξήσεις των επιτοκίων, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση στις 15 Δεκεμβρίου [την τελευταία του έτους] έχει πυροδοτήσει ένα ράλι «υψηλών ταχυτήτων» στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις να υποχωρούν σημαντικά.

Η τάση αυτή άρχισε να διαφαίνεται έντονα από χθες Πέμπτη,  και συνεχίζεται και σήμερα με το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη να καταγράφει μεγάλη βουτιά. Αναλυτές εκτιμούν, ότι μέσα στο κλίμα που διαμορφώνεται αρκετά επενδυτικά κεφάλαια μετακινούνται πλέον από μετοχές και commodities σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις.

Διαβάστε επίσης – Το comeback των ομολόγων

Εξάλλου, αρκετοί διεθνείς οίκοι, μεταξύ των οποίων και η Morgna Stanley, υποστηρίζουν ότι «ήρθε η ώρα για να αγοράσει κανείς ομόλογα».

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κάτω από το 4% για δεύτερη ημέρα και λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι ήταν στο 3,77% με το spread έναντι του γερμανικού να υποχωρεί κάτω από τις  200 μονάδες βάσης.

Μεγάλη άνοδο τιμών-πτώση αποδόσεων καταγράφουν επίσης τα γερμανικά και τα ιταλικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρεί στο 1,77% και του ιταλικού στο 3,64%.

«Ώρα να αγοράσετε ομόλογα»

Τη ίδια ώρα ο αναλυτής της Morgan Stanley, Μάικ Γουίλσον προβλέπει ότι η «bear market» στις αμερικανικές μετοχές θα διαρκέσει περαιτέρω τον Δεκέμβριο, τονίζοντας ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να αγοράσει κάποιος ομόλογα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μπομπ Μικέλε, της JPMorgan Chase & Co. , ο οποίος τονίζει ότι για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βρίσκουν αξία στα ομόλογα, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια καθιστούν ελκυστικό το σταθερό εισόδημα

Μιλώντας προ ημερών στην εκπομπή «Wall Street Week» της Bloomberg Television, ο Μικέλε, επικεφαλής επενδύσεων για σταθερό εισόδημα στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της JPMorgan, υπογράμμισε επίσης ότι με τη Fed να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης των αυξήσεων των επιτοκίων της, οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν περισσότερη σταθερότητα στην αγορά.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις του συνολικού δείκτη ομολόγων του Bloomberg έχουν εκτοξευθεί στο 4,7% από 1,75% στο τέλος του 2021, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε μια επιθετική πορεία αύξησης επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

«Κάθε πλατφόρμα διαχείρισης πλούτου στην JPMorgan, κάθε θεσμικός πελάτης,  που έρχονται σε εμάς, βάζουν χρήματα σε ομόλογα», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας: «Τα ομόλογα επέστρεψαν».

Διαβάστε επίσης – Εκτίναξη των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα, βλέπουν οι αναλυτές

Το πάρτι

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων ανέκαμψε τον Νοέμβριο, με την αξία της να ανέρχεται πλέον στο ιστορικό υψηλό των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες ελέγχουν τον πληθωρισμό. Αλλά πόσο θα κρατήσει το πάρτι είναι άλλο θέμα.

Σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, η κεφαλαιοποίηση των κρατικών και εταιρικών χρεογράφων επενδυτικής βαθμίδας έχει ανέλθει σε 59,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από 56,4 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Οκτωβρίου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τότε που άρχισε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων του 1990.

Τα ομόλογα, τα οποία είχαν πέσει σε bear market τον Σεπτέμβριο, ανέκαμψαν μετά την είδηση ότι πληθωρισμός των ΗΠΑ μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο και η Federal Reserve υπέδειξε πιθανή επιβράδυνση των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων, ενισχύοντας το κλίμα.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε μια σειρά από οικονομικούς δείκτες που καταδεικνύουν ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί ή κορυφώνεται», δήλωσε ο Omar Slim, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην PineBridge Investments στη Σιγκαπούρη. Ενώ οι συναλλαγές στα αμερικανικά ομόλογα είναι πιθανό να είναι ασταθείς εν μέσω των οικονομικών δεδομένων και της ρητορικής της Fed, το ράλι της αγοράς ομολόγων «έχει ακόμα δρόμο», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές