Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αν και δέχτηκαν τις πιέσεις από τα αμερικανικά μακρο, παρακολούθησαν τις διεργασίες σχετικά με το επικείμενο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και την απόφαση για το ανώτατο όριο στην τιμή του στα 60 δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Υπό την πίεση των μάκρο

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,2%, με τον κλάδο πετρελαίου να χάνει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,03% στις 7.556 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,27% στις 14.529 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,17% στις 6.742 μονάδες.

Η σημερινή εικόνα ροκάνισε εν μέρει τα εβδομαδιαία κέρδη, αλλά οι δεικτες έδειξαν αντοχές. Ο FTSE 25 κέρδισε 0,9%, ο DAX υποχώρησε κατά 0,08% και ο CAC 40 σημείωσε κερδη 0,4%.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η σκανδιναβική εταιρεία οπτικών ινών Hexatronic ηγήθηκε των κερδών, σημειώνοντας άνοδο σχεδόν 8% μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της εταιρείας τηλεπικοινωνιών KNET.

Από την άλλη, η σουηδική επενδυτική εταιρεία Kinnevik παρέμεινε η ευρωπαϊκή μετοχή με τις χειρότερες επιδόσεις μετά από υποβάθμιση από αναλυτή. Επίσης, οι εταιρείες ενέργειας υποχώρησαν εν όψει των κυρώσεων της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και καθώς ο ΟΠΕΚ σκέφτηκε περαιτέρω περικοπές στην παραγωγή. Ο προμηθευτής σωλήνων Tenaris σημείωσε πτώση 2,5%, η BP υποχώρησε 2,3% και η Harbour Energy έχασε 2,1%.

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συμφώνησε σε ένα ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις με πληροφορίες. Το ανώτατο όριο τιμών, μια ιδέα που προτάθηκε από την Ομάδα των Επτά (G7), εξακολουθεί να απαιτεί την έγκριση και των 27 κυβερνήσεων της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σήμερα ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβάλλουσα ζήτηση, με αποτέλεσμα η κεντρική τράπεζα να αναγκαστεί να σφίξει τη νομισματική πολιτική περισσότερο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά απαραίτητο.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, διπλάσια από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας αυξήθηκε, καθώς οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 3,7%, περισσότερο από την προβλεπόμενη μείωση 0,4%.

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι οι εξαγωγές είναι πιθανό να μειωθούν κατά 2% το επόμενο έτος χάρη στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το χαμηλό επιχειρηματικό κλίμα και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις του πληθωρισμού και των καθυστερήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η χώρα προβλέπεται ευρέως ότι οδεύει προς ύφεση, αν και τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 1,3% σε ετήσια βάση τροφοδότησαν την ελπίδα ότι θα είναι επιφανειακή.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι διεθνείς πιέσεις δοκίμασαν τις στηρίξεις του

Ακριβώς πάνω στη στήριξη των 903 μονάδων σταμάτησε το «χτύπημα» που δέχτηκε το ελληνικό χρηματιστήριο από τους ξένους πωλητές, τις εντολές των οποίων πυροδότησαν τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 903,97 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 86 εκατ. ευρώ και την εβδομάδα να κλείνει με απώλειες 1,5%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές