
Ακριβώς πάνω στη στήριξη των 903 μονάδων σταμάτησε το «χτύπημα» που δέχτηκε το ελληνικό χρηματιστήριο από τους ξένους πωλητές, τις εντολές των οποίων πυροδότησαν τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 903,97 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει τα 86 εκατ. ευρώ και την εβδομάδα να κλείνει με απώλειες 1,5%.
Ο δρόμος για ανοδική συνέχιση
Η βουτιά της αγοράς σταμάτησε στην πολύ κομβική στήριξη των 903 μονάδων, η οποία και διαχωρίζει τη συνέχιση ή όχι της ανοδικής τάσης που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στο ΧΑ. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ σηματοδότησαν ότι η Fed θα συνεχίσει την πολύ επιθετική νομισματική σύσφιξή της, εξέλιξη που προκάλεσε και τις αναταράξεις και ενδεχομένως να τις συντηρήσει και την ερχόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης: Wall Street: Υπό την πίεση των μάκρο
Μέχρι εκείνη την ώρα, η αγορά προσπαθούσε να δώσει το μήνυμα ότι θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη σταθερότητας πλησίον αλλά πάνω από τις 900 μονάδες, βελτιώνοντας παράλληλα τη ρευστότητα ώστε να διαχειριστεί καλύτερα τυχόν αναταράξεις. Άλλωστε είναι κοινός τόπος πλέον ότι οι επενδυτές, ειδικά οι ξένοι, παραμένουν δέσμιοι στον αντίκτυπο που θα έχουν τα τελευταία στοιχεία από τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας στη νομισματική πολιτική, με τις κινήσεις να είναι επιφυλακτικές εάν δεν είναι βραχυπρόθεσμες.
Ειδικά στο τελευταίο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, κα Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε σήμερα νέο μήνυμα προς τις αγορές να μην είναι υπερβολικά αισιόδοξες για την επιτοκιακή πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και ως εκ τούτου οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον το ΧΑ δεν μπορεί να μην επηρεαστεί.
Πάντως, η αγορά σήμερα είχε και κάποια θετικά στοιχεία, όπως αυτά που αποτυπώθηκαν και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να υποχωρεί κάτω από το 4% για δεύτερη ημέρα και το spread έναντι του γερμανικού να υποχωρεί κάτω από τις 200 μονάδες βάσης.
Όπως επιβεβαιώνει και η Trader24, η προ ημερών καθαρή διάσπαση των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη έχει ανοίξει τον δρόμο για ανοδική συνέχιση, με τις μακροοικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ να αφήνουν περιθώριο, και το σενάριο της επαναφοράς του Δείκτη στα προ πανδημίας υψηλά 8ετίας να παίρνει και πάλι σάρκα και οστά. Η σημαντική στήριξη παραμένει η ζώνη των 895-905, με την έξοδο κάτω από 880 μονάδες σε εβδομαδιαίο κλείσιμο, ενώ παράλληλα ο Δείκτης συνεχίζει να εκπλήσσει με την ανθεκτικότητά του σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.
Η εικόνα στο ταμπλό
Σε επίπεδο τίτλων τώρα, Πειραιώς, Eurobank, Quest, Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Εθνική, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ σημείωσαν απώλειες μεταξύ 2% και 5%, ενώ σημαντική ήταν και η πτώση σε Titan, Coca Cola, Jumbo, Λάμδα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίο. Σε θετικά εδάφη έκλεισαν Σαράντης και Aegean.


Latest News

Νέο ανοδικό ξέσπασμα
O δείκτης έχει καταφέρει να κινηθεί αρκετά πάνω από την αντίσταση των 1.050 μονάδων

Δίχως εμπόδια η αναρρίχηση
Διαπερνάει σήμερα και την επόμενη αντίσταση των 1.050 μονάδων

Αναρρίχηση σε νέα υψηλά για το ΧΑ
Το νέο της ημέρας σαφώς ήταν η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που έκανε η Πειραιώς για την απόκτηση της Marfin Investment Group, μετά και την αύξηση του ποσοστού της στο 36,2%

Συντηρεί τα κέρδη του
Ο γενικός δείκτης φλερτάρει με την τεχνικά δύσκολη ζώνη των 1.035 - 1.040 μονάδων

Δοκιμάζει τα υψηλά 8ετίας το ΧΑ
Το ενδιαφέρον σαφώς μονοπωλεί η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που κάνει η Πειραιώς για την απόκτηση της Marfin Investment Group

«Ισοπαλία» μετά από μάχες στο ΧΑ
Έντονη μεταβλητότητα και αρκετές εναλλαγές προσήμου

Απορροφά τις πιέσεις το ΧΑ
Το Χ.Α. εμφανίζει μια υγιή στάση μετά από επτά εβδομάδες ανόδου

Διολισθαίνει σε πτωτικά εδάφη
Tο θετικό πρόσημο χάνεται

«Φλερτ» με το μεγάλο στόχο των 1.035 μονάδων
Η νευρικότητα ενόψει του μεγάλου στόχου των 1.035 μονάδων είναι μεγάλη, ωστόσο η αγορά δείχνει να έχει τα στηρίγματα

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο
Ποιες είναι οι κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής για φέτος - Τι εκτιμούν οι αναλυτές