Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αναγκάζοντας πολλές τράπεζες τροφίμων να κλείσουν τις πόρτες τους σε χιλιάδες νέους αιτούντες.

Από τους ανθρώπους που επηρεάστηκαν από αυτή την σκληρή πραγματικότητα είναι και η Ολένα Βινίκοβα, μία Ουκρανή που βρέθηκε στη Γερμανία, σε μια περιοχή βόρεια της Φρανκφούρτης, χωρίς δουλειά και χωρίς να μιλάει πολύ καλά τη γλώσσα.

Η συγκεκριμένη γυναίκα βασίστηκε στην τοπική τράπεζα τροφίμων για να αντιμετωπίσει την «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση στην οποία βρέθηκε από τότε που έφυγε από την Ουκρανία πριν από επτά μήνες, σύμφωνα με τους Financial Times.

Διαβάστε επίσης: Γιατί θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο ο πόλεμος στην Ουκρανία

Κατακλύζονται οι τράπεζες τροφίμων

Η χρήση τραπεζών τροφίμων αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη καθώς ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού, ο υψηλότερος σε μια γενιά, πλήττει τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου, οι οποίες ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους σε ενέργεια και τρόφιμα.

Φιλανθρωπικά ιδρύματα από την Ισπανία έως τη Λετονία αναφέρουν αύξηση της ζήτησης κατά 20% έως 30% σε σχέση με πέρυσι και αναμένουν νέα αύξηση αυτόν τον χειμώνα. Στη Βουλγαρία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώθηκε άλμα κατά τα τρία τέταρτα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου σε άτομα που χρησιμοποιούν την εθνική τράπεζα τροφίμων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στους Financial Times, η διευθύντρια της τράπεζας τροφίμων της χώρας Τζάνκα Μιλάνοβα.

Πάνω από το ένα τρίτο των 962 τραπεζών τροφίμων της Γερμανίας – τις ονομαζόμενες Tafel – έχουν σταματήσει να δέχονται νέους αιτούντες πέρα από τα δύο εκατομμύρια άτομα που ήδη βοηθούν. Αυτή είναι η πρώτη φορά που πολλοί κάνουν ένα τόσο δραστικό βήμα, αφού η προσέλευση αυξήθηκε περισσότερο από 50% φέτος για πρόσβαση στα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί και άλλα βασικά είδη που συλλέγουν από καταστήματα και δωρητές.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι μια πλούσια χώρα όπως η Γερμανία έχει τόσους πολλούς ανθρώπους που δεν μπορούν να τραφούν σωστά», δήλωσε η Katja Bernhard, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών Τροφίμων της Έσσης.

Διαβάστε επίσης: Πάνω από 700 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η ενεργειακή κρίση

Επιπλέον, οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας, που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν ωθήσει περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γερμανίας σε «φτώχεια καυσίμων» – που ορίζεται ως η δαπάνη άνω του 10% του εισοδήματος στην ενέργεια – από 14,5% πέρυσι, σύμφωνα με Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της χώρας.

Πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της ΕΕ δεν ήταν ήδη σε θέση να θερμάνουν αρκετά τα σπίτια τους πέρυσι, πριν από την ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Ο πληθωρισμός

Τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά τους τελευταίους 17 μήνες, υποχωρώντας από το 10,6% στο 10%. Αλλά αυτό ήταν μικρή παρηγοριά για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ειδικά όταν οι μέσοι μισθοί αυξήθηκαν μόλις 4% τον περασμένο χρόνο, σημειώνουν οι Financial Times.

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρωζώνη εξακολουθούν να είναι σχεδόν 35% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ενώ τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός κοστίζουν περισσότερο από 13% περισσότερο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Μειώνεται, αλλά δεν υποχωρεί

Η τιμή ορισμένων ειδών πρώτης ανάγκης αυξήθηκε ακόμη ταχύτερα. Στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τιμές του γάλακτος αυξήθηκαν 43% το περασμένο έτος, ενώ το κόστος του χοιρινού κρέατος αυξήθηκε κατά 55% και του ρυζιού κατά 68%.

Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το κόστος των τροφίμων έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Στην Ουγγαρία, οι τιμές του ψωμιού αυξήθηκαν κατά 80% κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Ο πληθωρισμός μείωσε επίσης την ποσότητα τροφίμων και χρημάτων που δωρίστηκαν σε πολλές χώρες της ΕΕ τους τελευταίους μήνες. Εθελοντές και διευθυντές σε τράπεζες τροφίμων σε όλη την Ευρώπη λένε ότι τα σούπερ-μάρκετ γίνονται πιο τολμηρά όσον αφορά τις εκπτώσεις των τροφίμων καθώς πλησιάζει η ημερομηνία πώλησής τους, αφήνοντας λιγότερα για τις τράπεζες τροφίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή