Αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμου οι προσλήψεις εργαζομένων στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ανοδικά κινήθηκαν και οι μισθοί τον ίδιο μήνα, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για ύφεση, δημιουργώντας ένα ακόμα «πονοκέφαλο» στην Fed, η οποία συζητάει να ξεκινήσει την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων.

Αύξηση προσλήψεων-Αμετάβλητο το ποσοστό ανεργίας

Οι προσλήψεις εκτός του γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 263.000  τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εργασίας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters πρόβλεψαν κατά μέσο όρο αύξηση 200.000, με τις εκτιμήσεις τους να διαμορφώνονται σε ένα εύρος από 133.000 έως 270.000. Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα και έδειξαν αύξηση των προσλήψεων κατά 284.000 έναντι 261.000 που είχε ανακοινωθεί.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 261.000 άτομα τον Οκτώβριο ξεπερνώντας τις προσδοκίες 

Οι προσλήψεις παραμένουν ισχυρές παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Twitter, η Amazon και η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, ανακοίνωσαν χιλιάδες απολύσεις.

Οι οικονομολόγοι εξήγησαν ότι οι εταιρείες αυτές έκαναν right-sizing μετά τις υπερβολικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ σημείωσαν ότι οι μικρές επιχειρήσεις αναζητούν με αγωνία εργαζόμενους.

Στα τέλη Οκτωβρίου υπήρχαν 10,3 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες στον τομέα της αναψυχής και της φιλοξενίας, καθώς και στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7%.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν κατά 0,6% μετά την άνοδο τους κατά 0,5% τον Οκτώβριο. Σε ετήσια βάση η αύξηση των μισθών διαμορφώθηκε στο 5,1% από 4,9% τον Οκτώβριο.

Η ισχυρή αγορά εργασίας και οι κινήσεις της Fed

Η έκθεση του υπουργείο Εργασίας για τις προσλήψεις έρχεται μετά την ανακοίνωση για τον πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ο οποίος επιβραδύνθηκε. Ωστόσο, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, με 1,7 θέσεις εργασίας να αντιστοιχεί σε κάθε άνεργο τον Οκτώβριο, διατηρώντας τη Fed σε τροχιά νομισματικής σύσφιγξης τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων της «ήδη από τον Δεκέμβριο», προειδοποιώντας παράλληλα ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού απέχει πολύ από το τέλος της και ότι βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα, όπως το πόσο υψηλά θα πρέπει τελικά να αυξηθούν τα επιτόκια και για πόσο χρονικό διάστημα.

Η ισχυρή αγορά εργασίας είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι μια αναμενόμενη ύφεση το επόμενο έτος θα είναι σύντομη και ρηχή, με τα στοιχεία της Πέμπτης να δείχνουν αύξηση των καταναλωτικών δαπανών τον Οκτώβριο. Οι επιχειρηματικές δαπάνες διατηρούνται επίσης, αν και το κλίμα έχει εξασθενήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή