Σε βαρομετρικό χαμηλό παραμένουν και τον Οκτώβριο τα επιτόκια καταθέσεων, ενώ τον ίδιο μήνα τα επιτόκια δανείων παρουσίασαν νέα αύξηση.

Το άνοιγμα της ψαλίδας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κι ενώ το υπουργείο Οικονομικών πιέζει τις τράπεζες να περιορίσουν τη διαφορά.

Μάλιστα το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ και τον Οκτώβριο αυξήθηκε στις 4,81 εκατοστιαίες μονάδες. Διόλου τυχαίο ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια έχουν φέρει μείωση των στεγαστικών δανείων, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες και την ακρίβεια

Διαβάστε επίσης – Νέα «βέλη» Σταϊκούρα προς τις τράπεζες – «Δίνει» τις προμήθειες που επιβαρύνουν τους πολίτες

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων, τον Οκτώβριο ήταν αμετάβλητο στο 0,05%, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε στο 4,86%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,81 εκατοστιαίες μονάδες. Επίσης, αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 4,27%. Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,23 εκατοστιαίες μονάδες.

Διαβάστε επίσης – ΥΠΟΙΚ – Τράπεζες: Στο τραπέζι τέσσερα μέτρα για δανειολήπτες και καταθέτες

Η ενόχληση τόσο κυβέρνησης, όσο και των πελατών για τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις είχαν βάλει την τραπεζική αγορά σε ένα κλίμα να μεταφέρει σκέψεις ότι θα προβούν οι τράπεζες σε αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις, σταδιακά. Εν τέλει φαίνεται ότι ούτε η “μέθοδος” της σταγόνας έχει εφαρμοστεί. Οι τράπεζες δεν έχουν περάσει τις αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ στις καταθέσεις. Αντίθετα, από την άνοδο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, στα δάνεια έχει περάσει σχεδόν η μισή αύξηση. Για αυτό το λόγο προκύπτει η άνοδος του επιτοκιακού περιθωρίου και η εκτίναξη των επιτοκιακών εσόδων. Μόνο από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι τράπεζες περιμένουν φέτος αυξημένα επιτοκιακά έσοδα κατά περίπου 1 δισ. Ευρώ.

Η μεγάλη ψαλίδα

Η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί και έχει ξεπεράσει το 4%, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον Οκτώβριο , το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 4,8 εκατοστιαίες μονάδες. Επίσης, αμετάβλητο στο 0,04% παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων, ενώ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε στο 4,27%.

Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα στο 0,03% και στο 0,01% αντίστοιχα. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά αυξήθηκε στο 0,20% από 0,14% τον προηγούμενο μήνα. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) αυξήθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,44%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 41 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 11,37%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,00%.

Γιατί είναι παγωμένα τα επιτόκια καταθέσεων

Τα επιτόκια στα δάνεια αυξάνονται σε Ελλάδα και Ε.Ε. Όμως, στα επιτόκια καταθέσεων παρατηρείται διαφοροποίηση, με την Ελλάδα να προσφέρει τις χαμηλότερες αποδόσεις. Το αυξανόμενο χάσμα των επιτοκίων στα δάνεια με εκείνα των καταθέσεων οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος κινδύνου

Όπως εξηγούν από την αγορά, οι βασικοί λόγοι για το πάγωμα των επιτοκίων καταθέσεων σχετίζονται με υψηλή ρευστότητα, κυρίως λόγω των συνεχώς αυξανόμενων καταθέσεων την Ελλάδα και από τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας από την εποχή της πανδημίας.

Η συνολική υπερβάλλουσα ρευστότητα στην εγχώρια αγορά ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από τη διαφορά των υπολοίπων μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων. Δηλαδή τα δάνεια είναι σχεδόν μισά από τις καταθέσεις. Επιπλέον, μεγάλο μέρος, περίπου το μισό από τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ προέρχονται από τα προγράμματα TLTROs, με τα οποία η ΕΚΤ χορήγησε δάνεια με αρνητικό επιτόκιο. Όλες αυτές οι συνθήκες, σε συνδυασμό με την έμφαση που δίνεται για συγκράτηση του κόστους δανεισμού, ώστε να αποφευχθεί άνοδος των κόκκινων δανείων και αποθάρρυνση επενδύσεων (Ταμείο Ανάκαμψης, κά) ή δυσκολία στη χρηματοδότηση (στεγαστικά-αγορά ακινήτων, κεφάλαια κίνησης λόγω ακρίβεια, κλπ), κάνουν πιο αργές τις όποιες αυξήσεις στα επιτόκια καταθέσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις