Ήπιες απώλειες εμφανίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στο μέτωπο του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, αλλά και οι προεκτάσεις του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης – Ισχυρή ανοδική αντίδραση στις ασιατικές αγορές

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, με τον κλάδο των κατασκευών και υλικών να χάνει 0,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,06% στις 7.551 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,42% στις 14.468 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,38% στις 6.716 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Fed: Περιπλέκεται η πορεία για την «ιδανική» νομισματική πολιτική

Σε επίπεδο τίτλων, η Vodafone σημειώνει άνοδο 1,8%, μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Nick Read, θα παραιτηθεί στο τέλος του έτους, με την οικονομική διευθύντρια Margherita Della Valle να υπηρετεί ως προσωρινός αντικαταστάτης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Read η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών πούλησε περιουσιακά στοιχεία για να επικεντρωθεί στην Ευρώπη και την Αφρική και ξεχώρισε τη μονάδα υποδομών πύργων, αλλά απέτυχε να ενισχύσει την τιμή της μετοχής.

To πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

Στο επίκεντρο σήμερα, όπως και τις επόμενες ημέρες, θα είναι η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, η οποία αρχίζει να ισχύει από σήμερα 5 Δεκεμβρίου. Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και οι τιμές στην ευρύτερη αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η γερμανική αγορά κατοικίας ήταν αξιοσημείωτα ισχυρή για δεκαετίες, αλλά θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή διόρθωση των τιμών τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν εκτοξευθεί, με το 10ετές σταθερό επιτόκιο να έχει αυξηθεί από το 1% στο 3,9% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Interhyp, γεγονός που τυπικά προκαλεί μείωση της ζήτησης, καθώς λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πάρουν δάνεια.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 5% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, και θα μειωθούν συνολικά μεταξύ 20% και 25% από την κορύφωση έως το κατώτατο σημείο, προβλέπει ο Jochen Moebert, μακροοικονομικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές