Μεγάλες αντοχές επέδειξε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κατάφερε να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο και να κρατήσει, έστω και με μεγάλη δυσκολία τη ζώνη των 900 μονάδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,08% στις 903,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 76,6 εκατ. ευρώ.

Εύθραυστο κλίμα

Με τις Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ Τέρνα να προσπαθούν να δώσουν το έναυσμα, η αγορά πάλεψε για τη σημαντική διακράτηση της ζώνης των 900 μονάδων, όχι μόνο σαν ψυχολογικό επίπεδο. Οι 907 μονάδες είναι σε πρώτη φάση κοντινή μας αντίσταση ενώ οι  893 μονάδες που ξεκίνησε η αντίδραση ήταν και το κλείσιμο του 2021. Μένει να δούμε αν  αγορά θα μπορέσει και πάλι να δοκιμάσει μία ανοδική κίνηση προς τις 930 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Bitcoin: Η «αιρετική» πρόβλεψη των 250.000 δολ. κόντρα στο ρεύμα

Πάντως, το κλίμα παραμένει εύθραυστο, καθώς ενώ πριν από μόλις λίγες συνεδριάσεις το κλίμα στην αγορά ήθελε τον γενικό δείκτη να «βλέπει» τις 950 μονάδες, η σημερινή εικόνα, και σε κάθε περίπτωση μετά το -2% της Παρασκευής, ήταν τελείως διαφορετική. Το πισωγύρισμα της Παρασκευής επανέφερε την αγορά στην ζώνη στήριξης, ενώ φαίνεται να υπάρχει ακόμα ικανό περιθώριο μέχρι να υπάρξει αλλαγή πλεύσης της βραχυπρόθεσμης τάσης αφού το σχετικό όριο τοποθετείται στην ζώνη του κινητού μέσου όρου των 30 ημερών, λίγο ψηλότερα από τις 885 μονάδες.

Πάντως πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών της αγοράς, αυτό που επισημαίνεται από πηγές του ot.gr, είναι ότι η πρόσφατη ρητορική της κυβέρνησης κατά των τραπεζών έχει δημιουργήσει ένα ανησυχητικό μείγμα για τις προοπτικές του κλάδου, ενόψει μάλιστα και των εκλογών του ερχόμενου έτους. Τελευταίο δείγμα είναι και οι δηλώσεις του Αλέξη Πατέλη, μιλώντας στο συνέδριο για την οικονομία του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο οποίος ανέφερε ότι σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και έχει έρθει η ώρα της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, το οποίο κατέχει μεγάλο ποσοστό μετοχών στις ελληνικές τράπεζες και ήρθε η ώρα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Quest ξεχώρισαν με τα κέρδη τους, ενώ θετικά έκλεισαν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Aegean. Στον αντίποδα, Περαιώς, Eurobank, Εθνική και Jumbo βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, ενώ αρνητικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Τιτάν και Motor Oil.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών