Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές τήρησαν πιο επιφυλακτική στάση λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και των προεκτάσεων του πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου που συμφωνήθηκε από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,4%, με τον κλάδο των τροφίμων να χάνει 1,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,15% στις 7.567 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,56% στις 14.447 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,67% στις 6.696 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: BIS: Προειδοποίηση για κρυφό χρέος 80 τρισ. δολαρίων σε swap συναλλάγματος

Οι πρωταγωνιστές στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, η Vodafone σημείωσε άνοδο 1,8%, μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλός της, Nick Read, θα παραιτηθεί στο τέλος του έτους, με την οικονομική διευθύντρια Margherita Della Valle να υπηρετεί ως προσωρινός αντικαταστάτης. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Read η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών πούλησε περιουσιακά στοιχεία για να επικεντρωθεί στην Ευρώπη και την Αφρική και ξεχώρισε τη μονάδα υποδομών πύργων, αλλά απέτυχε να ενισχύσει την τιμή της μετοχής.

Επίσης, κέρδη άνω του 6% σημείωση η Grifols, μετά την αναβάθμιση της μετοχής της ισπανικής φαρμακευτικής εταιρείας από τη Morgan Stanley σε «overweight» από «equal-weight».

Το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Στο επίκεντρο σήμερα, όπως και τις επόμενες ημέρες, ήταν η επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης, η οποία αρχίζει να ισχύει από σήμερα 5 Δεκεμβρίου. Οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι κρίσιμες για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση και οι τιμές στην ευρύτερη αγορά, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενώ η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα πουλά πετρέλαιο σε χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η γερμανική αγορά κατοικίας ήταν αξιοσημείωτα ισχυρή για δεκαετίες, αλλά θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή διόρθωση των τιμών τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές. Τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων έχουν εκτοξευθεί, με το 10ετές σταθερό επιτόκιο να έχει αυξηθεί από το 1% στο 3,9% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Interhyp, γεγονός που τυπικά προκαλεί μείωση της ζήτησης, καθώς λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά να πάρουν δάνεια.

Οι τιμές των κατοικιών έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 5% από τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, και θα μειωθούν συνολικά μεταξύ 20% και 25% από την κορύφωση έως το κατώτατο σημείο, προβλέπει ο Jochen Moebert, μακροοικονομικός αναλυτής της γερμανικής τράπεζας.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI (δείκτης υπευθύνων προμηθειών) της S&P Global για την ευρωζώνη αυξήθηκε στο 47,8 τον Νοέμβριο από το χαμηλό 21 μηνών του Οκτωβρίου (47,3), παραμένοντας όμως κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση. «Η πέμπτη διαδοχική μηνιαία πτώση της παραγωγής που σηματοδοτεί ο δείκτης PMI αυξάνει την πιθανότητα ότι η ευρωζώνη διολισθαίνει σε ύφεση», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. Ωστόσο, η μείωση του ρυθμού συρρίκνωσης σημαίνει ότι η περιοχή πιθανότατα θα δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται μόνο κατά 0,2%, προέβλεψε ο Williamson.

Επίσης, ο τομέας των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, καθώς η κρίση του κόστους ζωής στη χώρα συνέχισε να συμπιέζει τη ζήτηση, σύμφωνα με τον δείκτη PMI υπηρεσιών της S&P Global. Ο δείκτης PMI του τομέα των υπηρεσιών παρέμεινε στο 48,2, ήτοι στο χαμηλό 21 μηνών, παραμένοντας κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global, δήλωσε ότι οι δείκτες PMI υποδηλώνουν αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Η αλλαγή κυβέρνησης και οι νέες οικονομικές πολιτικές της μπορεί να βοήθησαν να αναχαιτιστεί κάποια από τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών, αλλά η οικονομική κατάσταση παραμένει πεισματικά αμετάβλητη”, δήλωσε ο Williamson.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξαν οι 900 μονάδες, κόντρα στις πιέσεις

Μεγάλες αντοχές επέδειξε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς κατάφερε να απορροφήσει τις ισχυρές πιέσεις που εκδηλώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο και να κρατήσει, έστω και με μεγάλη δυσκολία τη ζώνη των 900 μονάδων. Ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,08% στις 903,25 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 76,6 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές