Η κατασκευή του πλέον αποδοτικού εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ο λόγος για το CCGT Κομοτηνής ισχύος 877 MW που ανήκει στη «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», την κοινή εταιρεία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και MOTOR OIL και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024. Οι δύο όμιλοι κατέχουν από 50% της θυγατρικής που θα λειτουργεί το εργοστάσιο.

Η τελική φάση της κατασκευής σηματοδοτήθηκε από την παραλαβή και εγκατάσταση του βασικότερου μέρους του εξοπλισμού μίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, του αεριοστρόβιλου. Ο αεριοστρόβιλος 9000HL έχει κατασκευαστεί από τη Siemens Energy και τοποθετήθηκε στο χώρο του υπό κατασκευή εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής την περασμένη εβδομάδα.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ανάρτηση της στο LinkedIn έκανε γνωστό το γεγονός της παραλαβής και εγκατάστασης του αεριοστρόβιλου που αποτελεί αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας και προσδίδει την υψηλότερη θερμική απόδοση στη νέα μονάδα, φτάνοντας το 64%. Η MOTOR OIL στην πρόσφατη παρουσίαση του στρατηγικού της σχεδίου για την ενεργειακή μετάβαση της το 2030 έχει συμπεριλάβει το CCGT Κομοτηνής στις επενδύσεις και χαρακτηρίζει τον σταθμό ως τον πλέον ενεργειακά αποδοτικό της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: MOTOR OIL: Πρασινίζει…. με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ έως το 2030

Οι εργασίες

Με ανάρτηση στο LinkedIn ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοινώνει τα εξής: «Η παραλαβή, εκφόρτωση, μεταφορά σε μήκος περίπου 60 χιλιόμετρων και η τοποθέτηση του ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς και υπηρεσίες των νομών Έβρου και Ροδόπης».

Η ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει το έργο του νέου CCGT προκειμένου να μεταφερθεί ο αεριοστρόβιλος πραγματοποίησε καθαρισμούς τεχνικών έργων και οδών, βελτιώσεις οδοποιίας και ιρλανδικών διαβάσεων (σημεία του δρόμου που διασταυρώνονται με χείμαρρους) καθώς και προσωρινές υποστυλώσεις γεφυρών και τεχνικών έργων, οι οποίες θα παραμείνουν στη διάθεση των τοπικών κοινωνιών.

Διαβάστε επίσης: Γ. Περιστέρης: «Σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ»

Η επένδυση

Το ύψος της επένδυσης των δύο εταιρειών για το νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται στα 377 εκ. ευρώ.

Οι εκπομπές CO2 της μονάδας θα είναι 75% χαμηλότερες σε σχέση με έναν λιγνιτικό σταθμό και η λειτουργία της αναμένεται το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια