
Τρία στα 10 φορτηγά που θα εισέρχονται στην ΕΕ από την Τουρκία θα υποβάλλονται πλέον σε αυστηρούς ελέγχους και ανάλυση για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά, μετά την αύξηση των ανιχνεύσεων, που καταγράφηκαν την περασμένη σεζόν στον αριθμό των τουρκικών παρτίδων.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αύξηση των ελέγχων φυτοφαρμάκων στα τουρκικά λεμόνια και γκρέιπφρουτ που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε επίσης: Σφίγγει ο κλοιός για τα τουρκικά λεμόνια
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τη Μόνιμη Επιτροπή Φυτών, Ζώων, Τροφίμων και Ζωοτροφών στις 30 Νοεμβρίου, μετά την επιβεβαίωση ότι «σε σχέση με αποστολές λεμονιών και γκρέιπφρουτ από την Τουρκία, έχει εντοπιστεί υψηλό ποσοστό μη συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις που προβλέπονται στη νομοθεσία της Ένωσης όσον αφορά τη μόλυνση από υπολείμματα φυτοφαρμάκων κατά τη διάρκεια επίσημων ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793.

«Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να αυξηθεί στο 30% η συχνότητα των ελέγχων ταυτότητας και φυσικών ελέγχων που πρέπει να διενεργούνται σε αυτές τις αποστολές που εισέρχονται στην Ένωση», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την τροποποίηση του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1793, αυξάνοντας το ποσοστό ελέγχου από 10% σε 30% στην περίπτωση του γκρέιπφρουτ και από 20% σε 30% για τα λεμόνια.
Το μέτρο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου για περίοδο έξι μηνών, που σημαίνει ότι στο 30% των φορτηγών που εισέρχονται στην ΕΕ και μεταφέρουν τουρκικά λεμόνια και γκρέιπφρουτ θα πρέπει να υποβάλλονται σε αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης φυτοφαρμάκων.
«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για τους ευρωπαίους καταναλωτές και αγρότες και την ενίσχυση της θέσης των ενωσιακών προϊόντων που συμμορφώνεται με όλα τα εμπορικά πρότυπα ποιότητάς, υγιεινής και ασφάλειας που καθορίζονται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.


Latest News

Πώς θα δηλώσετε την παραγόμενη ποσότητα μελιού – Τα ποσά για τα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
Η καταχώρηση – δήλωση στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο είναι υποχρεωτική τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο

Σε πιλοτική φάση το πρόγραμμα «Ισοζύγιο άνθρακα» στην ελιά - Τι περιλαμβάνει το έργο
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου έχει ανοίξει την εγγραφή για τους παραγωγούς ελιάς και τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης