Την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ κατά 5,4% στα 78,2 δισ. δολάρια, ανακοίνωσε την Τρίτη το Υπουργείο Εμπορίου, καθώς η επιβράδυνση της ζήτησης παγκοσμίως και το ισχυρό δολάριο ώθησαν τις εξαγωγές αγαθών σε χαμηλό επτά μηνών.

Διαβάστε επίσης: Fed: Περιπλέκεται η πορεία για την «ιδανική» νομισματική πολιτική

Μετατόπιση στο εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων

Η δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται εν μέρει σε μια μετατόπιση στο εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων, με τις εξαγωγές αυτών των αγαθών να μειώνονται απότομα και τις εισαγωγές να αυξάνονται κατακόρυφα.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – ΕΕ: Η συμφωνία για το ρωσικό πετρέλαιο θα περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας

Οι εξαγωγές συνολικά μειώθηκαν κατά 0,7% στα 256,6 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν, παρασυρόμενες από την πτώση των φαρμακευτικών σκευασμάτων κατά 2,2 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. δολάρια, ενώ αυξητικά κινήθηκαν επίσης, τα τρόφιμα και οι υπηρεσίες.

Οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,6% στα 334,8 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, οι εισαγωγές οχημάτων, εξαρτημάτων και κινητήρων αυτοκινήτων ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Επιπλέον, εντυπωσιακή άνοδο κατά 2,7 δισ. δολάρια κατέγραψαν οι εισαγωγές φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Ωστόσο, οι εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν, παρασυρόμενες από την πτώση της ζήτησης σε κινητά τηλέφωνα και άλλα είδη οικιακής χρήσης.

Το δολάριο

Το δολάριο φέτος έχει κινηθεί ανοδικά κατά 5,9% από το τέλος του 2021, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η ισχύς του δολαρίου καθιστά τα αμερικανικά βιομηχανικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά στις παγκόσμιες αγορές.

Πιθανή μείωση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο

Το μικρότερο εμπορικό έλλειμμα ήταν ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο.

«Το εμπόριο αναμένεται να αποτελέσει το κύριο εμπόδιο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο Conrad DeQuadros, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος της Brean Capital στη Νέα Υόρκη. «Εάν το εμπορικό έλλειμμα του Οκτωβρίου διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, θα αφαιρέσει περίπου 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή