Επιφυλακτικοί για την πορεία του ευρώ στις διεθνείς αγορές είναι αναλυτές της UBS ,που σε έκθεση τους συστήνουν στους επενδυτές να επιλέξουν το δολάριο έναντι του ευρώ.

«Διατηρούμε τις προβλέψεις μας για την ισοτιμία ευρώ– δολαρίου στο 0,96 για τον Μάρτιο, στο 0,98 για τον Ιούνιο, στο 1 για τον Σεπτέμβριο και στο 1,04 για τον Δεκέμβριο.» τονίζουν οι Thomas Flury, επικεφαλής στρατηγικών συναλλάγματος και Brian Rose, ανώτερος οικονομολόγος ΗΠΑ, της UBS Global Wealth Management. «Οι ανοδικοί κίνδυνοι στις προβλέψεις μας έχουν αυξηθεί, καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ. Αλλά πιστεύουμε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αλλάξουμε τις προβλέψεις μας, καθώς θεωρούμε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι -ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κίνδυνοι ύφεσης- υπερτερούν των ανοδικών κινδύνων.»

Διαβάστε επίσης: Ευρώ: Υποχώρησε σε νέο χαμηλό 20ετίας

Κατά τη διάρκεια του 2023, όπως σημειώνουν, ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι πιθανό να τελειώσει και το δολάριο  αναμένεται να αποδυναμωθεί στο τέλος του κύκλου. Ωστόσο, «παραμένουμε επιφυλακτικοί για το ευρώ μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.» Τα τελευταία χρόνια, το ευρώ κέρδιζε έδαφος στο τέταρτο τρίμηνο εν αναμονή της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της ευρωζώνης. Το δολάριο όμως ενισχύθηκε στις αρχές του νέου έτους, καθώς η παγκόσμια οικονομία εξελίχθηκε διαφορετικά από ό,τι αναμενόταν.
Μια πιθανότητα που θα μπορούσε να χαλάσει το ράλι του ευρώ είναι η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σε επίπεδα  υψηλότερα από το 5% που εκτιμούν σήμερα οι αγορές. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αν ο πληθωρισμός δεν μειωθεί γρήγορα πίσω προς το στόχο του 2% ή αν οι μισθοί η αύξηση των μισθών παραμείνει πολύ ισχυρή.

Μια άλλη πιθανότητα είναι μια βαθύτερη παγκόσμια ύφεση που θα κατευθύνει του επενδυτές  στο ασφαλές καταφύγιο του δολαρίου. Σε αυτή την περίπτωση, «πιστεύουμε ότι το ευρώ θα έχει κακές επιδόσεις, καθώς αυτό θα ενίσχυε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΚΤ – πολύ υψηλός πληθωρισμός και υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης-. »

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για το ευρώ παραμένουν εξαιρετικά ευνοϊκές σε σχέση με σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ, εκτιμούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.  Ωστόσο, για να αξιοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες, οι οικονομικές προοπτικές πρέπει να βελτιωθούν στην Ευρώπη  και παγκοσμίως. Οι εξαγωγές πρέπει να ανακάμψουν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης, το οποίο έγινε αρνητικό φέτος λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους , πρέπει να γίνει και πάλι θετικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές