Tην άρνησή του, για πολλοστή φορά,να καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής COVID του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

«Δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες να μοιραστούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπουρλά.

Διαβάστε επίσης: Pfizer: Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αρνείται να καταθέσει

«Από την ακρόαση COVID του Οκτωβρίου, δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες να μοιραστούμε με την επιτροπή, οπότε με σεβασμό απορρίπτουμε την πρόσκληση να επανεξετάσουμε ξανά αυτά τα θέματα», αναφέρει η επιστολή του Μπουρλά με ημερομηνία 2 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το POLITICO.

Διαβάστε επίσης: Pfizer: Tεράστια επένδυση 1,2 δισ. ευρώ

Ο Μπουρλά έχε ήδη ακυρώσει κατάθεση στην επιτροπή τον Οκτώβριο, κατά την οποία αναμενόταν να αντιμετωπίσει σκληρές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συνήφθησαν οι μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.

Είχε προηγηθεί έκθεση ελέγχου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για την προμήθεια εμβολίων, η οποία έθεσε ερωτηματικά για τις επαφές μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από τη σύμβαση εμβολίων ύψους πολλών δισ. ευρώ.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σχετικά με τις αγορές εμβολίων COVID της ΕΕ, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποιος ερευνάται ή ποιες από τις συμβάσεις εμβολίων της ΕΕ βρίσκονται υπό εξέταση.

Κατά την ακρόαση στις 10 Οκτωβρίου, η πρόεδρος της εταιρείας για τις διεθνείς ανεπτυγμένες αγορές, Janine Small, αντιμετώπισε επανειλημμένες ερωτήσεις από την επιτροπή σχετικά με την απουσία του Μπουρλά. Δέχθηκε επίσης ερωτήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις εμβολίων αλλά και για τα ίδια τα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης μιας από τον Ολλανδό ευρωβουλευτή Robert Roos (ομάδα ECR) σχετικά με το αν το εμβόλιο δοκιμάστηκε πριν από την είσοδό του στην αγορά ως προς την ικανότητά του να αποτρέπει τη μετάδοση. Η ερώτηση αυτή – και η απάντηση της Small – οδήγησε την επιτροπή να απευθύνει στις 28 Οκτωβρίου μια δεύτερη πρόσκληση στον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer.

«Αναπάντητα ερωτήματα»

«Η επιτροπή θεώρησε ότι κατά την προηγούμενη ακρόαση με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, όπου η Pfizer εκπροσωπήθηκε από την κ. Janine Small, σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με τις προχωρημένες συμφωνίες αγοράς μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Pfizer, οι οποίες εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του διευθύνοντος συμβούλου και για τις οποίες μόνο αυτός έχει την αρμοδιότητα να απαντήσει, έμειναν αναπάντητες», ανέφερε σε  δήλωσή της την Τρίτη, η πρόεδρος της επιτροπής COVID Kathleen Van Brempt.

«Ως πρόεδρος της επιτροπής COVID, λυπάμαι βαθύτατα για την άρνηση του δρ. Μπουρλά να συζητήσει το θέμα αυτό με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε.

Η Pfizer από την πλευρά της δηλώνει ότι απλά δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή