Σε αύξηση των επιτοκίων στο 3,5% ή και υψηλότερα φαίνεται να οδεύει η Τράπεζα της Αγγλίας την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανίζονται όλο και πιο διχασμένοι σχετικά με το πόσο μεγάλη σύσφιγξη απαιτείται για να τιθασευτεί ο διψήφιος πληθωρισμός, καθώς η βρετανική οικονομία βαδίζει προς την ύφεση.

Τον περασμένο μήνα ο διοικητής της BoE, Άντριου Μπέιλι, δήλωσε ότι είναι πιθανό να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, αν και λιγότερες από αυτές που είχαν υπολογίσει οι χρηματοπιστωτικές αγορές πριν από εκείνη τη συνεδρίαση, όταν οι επενδυτές στοιχημάτιζαν ότι τα επιτόκια θα έφταναν το 5,25% στα μέσα του 2023.

Διαβάστε επίσης: Tράπεζα της Αγγλίας: SOS – Έρχεται η χειρότερη ύφεση του αιώνα

Ωστόσο, δύο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που ψήφισαν κατά της αύξησης των επιτοκίων κατά τρία τέταρτα μονάδες τον Νοέμβριο – τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων της BoE εδώ και πάνω από 30 χρόνια – προειδοποίησαν ότι πολύ μεγαλύτερη σύσφιγξη θα οδηγούσε σε μια αδικαιολόγητα σοβαρή ύφεση.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές δίνουν ένα ποσοστό 78% ότι η BoE θα αυξήσει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3,5% στις 15 Δεκεμβρίου και σε ποσοστό 22% ότι θα τα αυξήσει στο 3,75%.

Ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 41 χρονών

Η άμεση ανησυχία της κεντρικής τράπεζας είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 11,1% τον Οκτώβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 και πέντε φορές πάνω από το της BoE για 2%. Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από ένα χρόνο βρισκόταν στο 4,2%.

Ενώ μεγάλο μέρος της αύξησης οφείλεται στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η BoE όμως φοβάται ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και άλλες δυσχέρειες που προκαλούνται από την πανδημία και το Brexit θα μπορούσαν καθυστερήσουν την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Μπέιλι έχει προειδοποιήσει τους Βρετανούς,  ότι πρέπει να αποδεχθούν τη μείωση του βιοτικού επιπέδου  τους λόγω της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας, η χώρα όμως βρίσκεται εν μέσω  κύματος απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς τα συνδικάτα προσπαθούν να περιορίσουν τον αντίκτυπο στου πληθωρισμού στα εισοδήματα των εργαζομένων.

Τέσσερα διαφορετικά στρατόπεδα;

«Κατά τη γνώμη μας, άλλη μια αύξηση 50 μονάδων βάσης φαίνεται πιθανή», δήλωσε ο οικονομολόγος της Investec, Φίλιππ Σόου. «Η BoE έχει καταστήσει αρκετά σαφές ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός. Ανησυχεί για τη στενότητα στην αγορά εργασίας. Και υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι στις προβλέψεις της». Ο Σόου θεωρεί ότι η τελευταία αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ήταν εφάπαξ, καθώς αποφασίστηκε μετά την αναταραχή που προκάλεσε η κυβέρνηση της Λιζ Τρας.

Ωστόσο, η οικονομολόγος της HSBC, Λιζ Μάρτινς, θεωρεί ότι ακόμη μια αύξηση του επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης είναι πιθανή, εάν τα επίσημα στοιχεία για την οικονομική παραγωγή, τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα είναι ισχυρότερα από τα αναμενόμενα, ενώ προσθέτει ότι είναι πιθανόν τα μέλη του Monetary Policy Comittee (MPC)  να βρεθούν να εκφράζουν τέσσερις διαφορετικές απόψεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως