Το HEC Paris ανακηρύχτηκε ως η καλύτερη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ευρώπη για το 2022, ενώ ακολουθούν από κοντά οι London Business School του Λονδίνου, ESCP Business School με παρουσία σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία και Βρετανία, SDA Bocconi School of Management στην Ιταλία, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνει το University of St Gallen στη Ελβετία. Την πλήρη κατάταξη παρουσίασαν σύμφωνα με δική τους έρευνα οι Financial Times, οι οποίοι συμπεριέλαβαν στη λίστα 95 διαφορετικές σχολές.

Πρόκειται για την κατάταξη με την ονομασία 2022 European Business Schools Ranking των FT, η οποία προκύπτει από τις αποδόσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε προγράμματα ΜΒΑ, Executive MBA, Μάστερ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Masters in Management), καθώς και ανοικτά και προσαρμοσμένα προγράμματα που απευθύνονται σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής διάκριση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην “Διοίκηση Επιχειρήσεων”

Από τις 95 σχολές της λίστας που θεωρούνται οι καλύτερες, οι 24 έχουν έδρα τη Γαλλία, οι 18 τη Βρετανία και οι οκτώ τη Γερμανία. Άλλες τρεις τέτοιες σχολές βρίσκονται στη Ρωσία, δύο στην Τουρκία και από μια σε Σλοβενία και σε Τσεχία. Η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται από καμία σχολή στην εν λόγω λίστα.

Το HEC Paris καταλαμβάνει την πρώτη θέση για τέταρτη συνεχή χρονιά και έχει βρεθεί στην κορυφή με κάποια «διαλείμματα» συνολικά έντεκα φορές, δείχνουν τα στοιχεία των Financial Times.

Όπως σημειώνουν πάντως οι FT πρόσφατη έρευνα από το ειδικό συμβούλιο -Graduate Management Admission Council- που διενεργεί τα τεστ GMAT για εισαγωγή σε σχολές, έδειξε συνολική μείωση των αιτήσεων για προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών επιχειρήσεων τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρειο Αμερική. Η GMAC απέδωσε το φαινόμενο αυτό «εν μέρει στους εργοδότες που προσπαθούν να αποθαρρύνουν το προσωπικό από το να παραιτηθεί για να παρακολουθήσει μαθήματα περαιτέρω εκπαίδευσης, στον απόηχο της πανδημίας Covid-19 και στην προσπάθεια διατήρησης του προσωπικού ενόψει των παραιτήσεων και της στενότητας των αγορών εργασίας», όπως αναφέρεται. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά σχολεία παραμένουν δημοφιλή, διαπιστώνει η βρετανική εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ πέρσι το 2021 το Stanford βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τα καλύτερα σχολεία για να σπουδάσει κανείς διοίκηση επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ενώ την πρώτη θέση στην Ευρώπη την κατέλαβε το IMD στη Λωζάννη σύμφωνα με τη σχετική λίστα του Bloomberg για τη χρονιά εκείνη. Πρόκειται για σχολές με προγράμματα ΜΒΑ τα οποία προσελκύουν κάθε χρόνο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από φοιτητές οι οποίοι θεωρούν ότι με την ολοκλήρωσή τους ανοίγουν οι πόρτες για μια πιο πετυχημένη επαγγελματική πορεία.

Το Stanford έχει βρεθεί πολλές φορές στις κορυφαίες θέσεις της σχετικής λίστας με τη σχολή Tuck και το Harvard να ακολουθούν στις επόμενες θέσεις. Εκτός από το IMD που κατέλαβε το 2021 την πρώτη θέση στην Ευρώπη, το CEIBS βρέθηκε ξανά στην κορυφή όσον αφορά την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. Το Smith βρέθηκε στην πρώτη θέση στον Καναδά.

Όπως προκύπτει από την κατάταξη εκείνης της χρονιάς, την τέταρτη θέση στις ΗΠΑ είχε καταλάβει το Northwestern University Kellogg School of Management και ακολουθεί το Columbia Business School, το MIT Sloan και το Wharton. Επίσης ακολουθούν το University of Virginia Darden School of Business και το University of California Berkeley Haas School of Business.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή