Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της με τον πληθωρισμό να καλπάζει και την ενεργειακή κρίση να πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα, αρκετές γυναίκες, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα εισοδήματα των οικογενειών τους, στρέφονται προς το αρχαιότερο επάγγελμα.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Προϋπολογισμός λιτότητας από τον Χαντ εν μέσω ύφεσης

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από συνεντεύξεις των Financial Timesμε 23 εργάτριες του σεξ, καθώς και 14 φιλανθρωπικές οργανώσεις σε πόλεις όπως το Μάντσεστερ, το Σέφιλντ, το Λίβερπουλ, το Λέστερ, το Γούλβερχαμπτον και το Λονδίνο.

Διαβάστε επίσης – Ώρα μηδέν στην Ευρώπη με την ενεργειακή κρίση

Πρόσθετο εισόδημα

Οι FT ξεκινούν το αφιέρωμά τους με την περίπτωση της Τίφανι (τα ονόματα είναι ενδεικτικά), η οποία «έλυσε τα μαλλιά της στον καθρέφτη του μπάνιου και έβγαλε τη βέρα της. Κόμποι σφίγγουν το στομάχι της».

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Η πρώην δημόσια υπάλληλος περιγράφει μια ημέρα στη νέα της εργασία, αλλά και το αίσθημα ανακούφισης μόλις ολοκληρώνει το «ραντεβού» που είχε σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Κάρντιφ.

«Ένιωσα περήφανη που είμαι σε θέση να μας φροντίσω . . και να έχουμε μια στέγη πάνω από το κεφάλι μας», λέει. «Το κάνω αυτό για την οικογένειά μου, το σπίτι μου και τον σύζυγό μου».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι στρέφονται στην πορνεία, από την επιθυμία να εξασφαλίσουν οικονομική ανεξαρτησία μέχρι την εκμετάλλευση από εγκληματικές συμμορίες. Υπάρχει όμως και μια πιο ξεκάθαρη εξήγηση: με τον πληθωρισμό στο 11%, η χώρα φαίνεται να εισέρχεται σε μια παρατεταμένη ύφεση, ενισχύοντας μια κρίση κόστους ζωής που πιέζει αφόρητα τα νοικοκυριά.

Κίνδυνοι

Σε μια εποχή που περισσότερες γυναίκες φαίνεται να «πουλάνε σεξ», αυτή η οικονομική προοπτική μειώνει επίσης τη ζήτηση, δημιουργώντας ένα πιο επικίνδυνο περιβάλλον για όσους εργάζονται στον κλάδο, καθώς αναλαμβάνουν περισσότερους κινδύνους για να τα βγάλουν πέρα. Αυτό είναι κάτι που νιώθουν όσες εργάζονται σε εσωτερικούς χώρους, από το σπίτι ή τα ξενοδοχεία με συχνά πιο πλούσιους πελάτες, καθώς και γυναίκες που αναζητούν πελάτες στον δρόμο.

Η αύξηση των κρουσμάτων βίας εναντίον γυναικών που στρέφονται προς τη σεξουαλική εργασία, ρίχνει λάδι στη φωτιά, στην πολιτική συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τον τρόπο αστυνόμευσης.

Αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να αναθεωρηθούν οι νόμοι στον συγκεκριμένο κλάδο, αν και υπάρχουν διιστάμενες απόψεις μεταξύ εκείνων που θέλουν να τον αποποινικοποιήσουν πλήρως και εκείνων που θέλουν να θέσουν εκτός νόμου την αγορά σεξ.

Όλοι υποστηρίζουν ότι η σεξουαλική εργασία είναι ένα μέρος της κοινωνίας που δεν μπορεί να αγνοηθεί σιωπηλά: το ONS εκτιμά ότι συνέβαλε 4,7 δισεκατομμύρια λίρες στο ΑΕΠ το 2021, ενώ ένας στους 10 άνδρες στη Βρετανία λέει ότι έχει πληρώσει για σεξ.

Η Τίφανι ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τη σεξουαλική δουλειά πριν από έξι χρόνια για να εξοφλήσει έναν λογαριασμό πιστωτικής κάρτας. Όταν αργότερα απολύθηκε από τη δημόσια υπηρεσία, ζούσε από το εισόδημα του εμπόρου συζύγου της έως ότου το lockdown της πανδημίας έκλεισε το εργαστήριό του. Μια σοβαρή επιδείνωση της ψυχικής του υγείας φέτος σημαίνει ότι δεν μπορεί να εργαστεί. Η Τίφανι, που είναι στα τριάντα της, είναι πλέον «ιερόδολη πλήρους απασχόλησης».

Κερδίζει περίπου 1.000 λίρες την εβδομάδα, τα οποία λέει ότι έχει δηλώσει κανονικά. Η σεξουαλική δουλειά δεν είναι «η δουλειά των ονείρων κανενός», λέει, προσθέτοντας: «Χαίρομαι που το κάνω για να μας στηρίξω οικονομικά και μετά θα σταματήσω».

Πέντε από τις 23 εργάτριες του σεξ που ερωτήθηκαν λένε ότι επέστρεψαν στον κλάδο το 2022 μετά από χρόνια απουσίας από αυτόν και ότι η αύξηση του κόστους ζωής επηρέασε πλήρως ή εν μέρει την απόφασή τους. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι περισσότερες εργάτριες του σεξ είναι γυναίκες, αν και τελευταία αυξάνονται σημαντικα και οι περιπτώσεις ανδρικής πορνείας κυρίως σε πλατφόρμες όπως το Grindr και το Instagram.

Οι κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι του street work έχουν αρχίσει να γίνονται πιο έντονοι. Οι εργαζόμενοι στο δρόμο παίρνουν πάντα τις πληρωμές εκ των προτέρων, αλλά οι γυναίκες λένε ότι οι πελάτες προσπαθούν περισσότερο από το συνηθισμένο να κλέψουν τα μετρητά στη συνέχεια, οδηγώντας σε βίαιες διαμάχες.

«Είναι πιο επιθετικοί. . . Μερικοί μου πήραν το τηλέφωνό μου αντί για χρήματα και είπαν: «Ή δώσε μου το τηλέφωνο ή θα σε βιάσω», λέει η Τζέιντ, 20χρονη ιερόδολη στο Σέφιλντ.

Οι ερωτηθέντες λένε ότι το ζοφερό οικονομικό περιβάλλον συμβάλλει σε ένα πιο επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον. Εννέα γυναίκες που έχουν μακροχρόνια εμπειρία στη σεξουαλική εργασία λένε ότι η ζήτηση μειώνεται, αναγκάζοντάς τις να μειώσουν τα ποσοστά τους για να προσελκύσουν ή να κρατήσουν πελάτες.

Άλλες γυναίκες λένε ότι οι άνδρες —ενθαρρυμένοι από τη νέα ισχύ τους στην αγορά— γίνονται πιο απαιτητικοί, για παράδειγμα, πιέζοντας για στοματικό και πρωκτικό σεξ, χωρίς προφυλάξεις.

Οι συνοδοί εσωτερικών χώρων όπως η Τίφανι λένε ότι οι πελάτες τους έχουν επηρεαστεί λιγότερο από την κρίση κόστους ζωής, αλλά ορισμένοι αισθάνονται τον αντίκτυπό της. Δύο συνοδοί λένε ότι έχουν στραφεί σε νέες μορφές σεξουαλικής εργασίας ή δέχτηκαν πελάτες με τους οποίους αισθάνονται άβολα για να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί.

Η Audrey Caradonna, εκπρόσωπος των United Sex Workers, λέει ότι εργαζόταν ανεξάρτητα στο σπίτι της , αλλά μπήκε σε έναν οίκο ανοχής τους τελευταίους μήνες για να εξασφαλίσει εργασία.

Βλέπει οκτώ έως 10 πελάτες στον οίκο ανοχής για να κερδίσει το ίδιο ποσό το οποίο κέρδιζε με τρεις πελάτες στο σπίτι. Όταν η πελατειακή της βάση συρρικνώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανέλαβε πελάτες με μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα