Στο 11,1%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 41 ετών εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Οκτώβριο, από 10,1% τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 10,7%.

Διαβάστε επίσης – Φόροι και λιτότητα για τους Βρετανούς

Παρά την εισαγωγή του κυβερνητικού συστήματος Εγγύησης Τιμών Ενέργειας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες ανοδικές συνεισφορές προήλθαν από την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα.

Τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά συνέβαλαν επίσης σε μεγάλο βαθμό, αυξανόμενα κατά 16,4% τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο, σημειώνοντας το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 1977.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Συρρικνώθηκε η οικονομία το τρίτο τρίμηνο

Νέα εποχή λιτότητας εγκαινιάζει η κυβέρνηση

Αναζητώντας την ισορροπία μεταξύ του οικονομικού κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα και της πολιτικής επιβίωσης του κόμματός του, ο νέος Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, αναμένεται την Πέμπτη να ανακοινώσει το πολυαναμενόμενο δημοσιονομικό του σχέδιο.

Ο Χαντ αναμένεται να ανακοινώσει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών συνολικού ύψους 50-60 δισ. στερλινών ετησίως, καθώς προσπαθεί να καλύψει μια σημαντική τρύπα στα δημόσια οικονομικά της χώρας, καθησυχάζοντας παράλληλα την αγορά για τη δημοσιονομική της αξιοπιστία μετά το χάος, που προκάλεσε ο καταστροφικός «μίνι-προϋπολογισμός» της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ύφεση

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει προβλέψει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην αρχή της μεγαλύτερης ύφεσης που έχει καταγραφεί και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Η Τράπεζα προσπαθεί επίσης να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο υψηλό 40 ετών του 10,1%, και στις αρχές αυτού του μήνα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων από το 1989.

«Θα δούμε όλους να πληρώνουν περισσότερους φόρους. Θα δούμε περικοπές δαπανών», είπε ο Χαντ στο BBC την Κυριακή, ενώ υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα παραδώσει ένα νέο και πιο εστιασμένο σχέδιο για να βοηθήσει με τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών μετά τον Απρίλιο.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πολλά από τα πιο ριζοσπαστικά μέτρα λιτότητας που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 και μετά, μετά τις επόμενες γενικές εκλογές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή