Να αντιδράσουν μετά τις πέντε ημέρες πτώσης προσπαθούν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τις ανησυχίες όμως για τις πιθανότητες ύφεσης να παραμένουν καθώς εντείνονται οι εκτιμήσεις για μια ακόμη μεγάλη κίνηση αύξησης επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Με τις τράπεζες οδηγό τα κέρδη

Οι δείκτες

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,41% στις 33.734 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,24% στις 3.943 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,10% στις 10.969 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Exxon κερδίζουν περισσότερο από 1%, αφού η εταιρεία αύξησε τις επαναγορές μετοχών της και ανακοίνωσε σχέδια για τον δυνητικό διπλασιασμό των κερδών και των ταμειακών ροών μέχρι το 2027. Ο πετρελαϊκός γίγαντας δήλωσε ότι θα επαναγοράσει μετοχές αξίας 50 δισ. δολαρίων μέχρι το 2024.

“Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να σταθεροποιηθούν, αλλά το κλίμα εξακολουθεί να είναι αρνητικό”, δήλωσε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge. “Το πρόβλημα είναι η απουσία καταλυτών, καθώς τα σημαντικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα”, πρόσθεσε.

Ανησυχίες σχετικά με το αν η Fed μπορεί να αποφύγει την ύφεση

Η προσοχή των επενδυτών έχει μετατοπιστεί στη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, όπου η κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Πρόκειται για μια μικρότερη αύξηση από τις προηγούμενες τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων, αλλά ελάχιστα μπορεί να αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με το αν η Fed μπορεί να αποφύγει μια ύφεση το επόμενο έτος στην προσπάθειά της να σταματήσει την άνοδο των τιμών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου, που αναμένεται την Τρίτη, θα πρέπει επίσης να παράσχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την κατεύθυνση του πληθωρισμού.

Η προσοχή επικεντρώθηκε επίσης στην αγορά εργασίας, η οποία συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρά την προσπάθεια της Fed να τη επιβραδύνει. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας, εν τω μεταξύ, παρουσίασαν μικρή άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας εμφάνισαν μια μικρή άνοδο την περασμένη εβδομάδα στις 230.000, ενώ οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, οι οποίες ανακοινώνονται με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, αυξήθηκαν κατά 62.000 στα 1,671 εκατομμύρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street