Να σπάσει το πτωτικό σερί προσπάθησε σήμερα ο Dow Jones, χωρίς όμως να καταφέρει να δώσει το έναυσμα της αντίδρασης μετά από τέσσερις ημέρες πτώσης, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε σταθεροποιητικά στις 33.596 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,19% στις 3.933 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,51% στις 10.958 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θόλωσαν και σήμερα τα μάκρο

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Airbnb υποχώρησαν περισσότερο από 3% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από τη Morgan Stanley σε underweight από equal weight. Βασικός λόγος για την υποβάθμιση ήταν η πιθανή επιβράδυνση της αύξησης των καταχωρήσεων.

Προετοιμασία για ύφεση

«Η αγορά κάνει μια στάση μετά το μεγάλο ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου», σχολίασε ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Carson Group. Ο ίδιος αναμένει ότι οι αγορές θα συνεχίσουν αυτή την τάση έως ότου οι επενδυτές λάβουν περισσότερη σαφήνεια από τη συνεδρίαση πολιτικής της Fed τον Δεκέμβριο και την ανακοίνωση του πληθωρισμού του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που θεωρούν ότι η Fed δεν θα μπορέσει να οργανώσει τη λεγόμενη ήπια προσγείωση που θα περιορίσει επιτυχώς τον πληθωρισμό μέσω υψηλότερων επιτοκίων και θα αποφύγει επίσης την ύφεση. Αντ’ αυτού, οι ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από την κατάσταση της οικονομίας και την πιθανότητα ύφεσης το 2023.

«Συνολικά, οι οικονομικοί δείκτες υποδεικνύουν μια ύφεση στον ορίζοντα», έγραψε ο Azhar Iqbal της Wells Fargo. «Ο S&P 500 έχει κορυφωθεί πριν από την ύφεση με μέσο χρόνο προβολής τεσσάρων μηνών κατά τους τελευταίους επιχειρηματικούς κύκλους. Σε συνδυασμό με την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, οι αγορές είναι σαφώς προετοιμασμένες για ύφεση το 2023», ανέφερε.

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της ημέρας, η ζήτηση για ενυπόθηκα δάνεια υποχωρησε την περασμένη εβδομάδα, με τον όγκο των αιτήσεων να μειώνεται κατά 1,9% σε σχέση με την προηγούμενη, παρά την πτώση των επιτοκίων, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζών Ενυπόθηκων Δανείων.

Αυτό συνέβη ακόμη και όταν το μέσο επιτόκιο της σύμβασης για ενυπόθηκα δάνεια 30ετούς σταθερού επιτοκίου τόσο με συμμορφούμενα υπόλοιπα δανείων όσο και με προκαταβολή 20%, μειώθηκε. Οι αιτήσεις υποθηκών για αγορά κατοικίας υποχώρησαν κατά 3% για την εβδομάδα, γεγονός που σηματοδοτεί μείωση 40% σε σχέση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι.

Την ίδια ώρα, η παραγωγικότητα κατά το τρίτο τρίμηνο ήταν καλύτερη από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, ενώ το μοναδιαίο κόστος εργασίας ήταν σημαντικά μικρότερο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας, ένα μέτρο της ωριαίας αμοιβής σε σύγκριση με την παραγωγή, αυξήθηκε κατά 2,4% για την περίοδο, μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω από το αρχικά αναφερόμενο 3,5%. Η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 0,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street