
Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τη νευρικότητα των επενδυτών σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τον πληθωρισμό να παραμένει, αναμένοντας τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,15% στις 7.477 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,15% στις 14.282 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,17% στις 6.671 μονάδες.
Η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζεται, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα σχόλια κορυφαίων στελεχών πολλών κεντρικών τραπεζών, τα οποία έχουν προβλέψει ότι η σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών θα οδηγήσει πιθανότατα σε παγκόσμια ύφεση το 2023.
Εν αναμονή Fed και EKT
Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της πολιτικής τους. Και οι δύο αναμένεται να αυξήσουν και πάλι τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.
Διαβάστε επίσης: Βασσάλου (Goldman Sachs): Τα επιτόκια της Fed ήρθαν για να μείνουν
Η Fed αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, και ενώ αυτή θα είναι μια μικρότερη αύξηση από τις πρόσφατες κινήσεις, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι αυτό σημαίνει απλώς έναν μακρύτερο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.
Η ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να προβεί σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά υπάρχει μια ομάδα “γερακιών” εντός της που επιθυμεί μια τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ακόμη και μετά την πτώση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης για πρώτη φορά εδώ και 18 μήνες.
«Ήταν ένα ευχάριστο μέγεθος τον περασμένο μήνα, αλλά φοβάμαι ότι θα ήταν πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε την κορύφωση του πληθωρισμού”, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πίτερ Καζιμίρ. «Δεν θα ήταν σωστό να επιβραδύνουμε τη νομισματική σύσφιξη εξαιτίας ενός μόνο καλύτερου αριθμού πληθωρισμού. Εξακολουθώ να βλέπω πολλούς λόγους για να συνεχίσουμε στον καθορισμένο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε.


Latest News

Συνεχίζει και σήμερα το μίνι ράλι η Wall Street
Οι κινήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αποτυπώνουν την προσπάθεια της Wall Street να σταθμίσει ποικίλους παράγοντες

Συντηρεί τα κέρδη και τις 1.040 μονάδες
Στις «συμπληγάδες» της διεθνούς τραπεζικής κρίσης και της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας το ΧΑ

Συνεχίζει στην πορεία ανάκαμψης
Έχει ισχυρή ώθηση από τις περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές

Άνοδος για τέταρτη ημέρα στις ευρωαγορές
Ωθηση από την αποκλιμάκωση της τραπεζικής κρίσης

Ξεχώρισε η αγορά της Αυστραλίας - Μικτά πρόσημα στην Ασία
Μειώνονται οι ανησυχίες για την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Οδηγός η τεχνολογία στην άνοδο της Wall Street
Θετικά λειτούργησε στην αγορά ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημειώνει μικρή πτώση στο 3,58%

Ποια νομίσματα συστήνει η UBS - Τι λέει για το δολάριο
Η ελβετική τράπεζα συστήνει στους επενδυτές να προσαρμόσουν την έκθεσή τους σε νομίσματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους

Άνω του 1% τα κέρδη στις ευρωαγορές
Οι τράπεζες έχουν καταφέρει να ανακάμψουν τις τελευταίες ημέρες

Επικράτησαν στο τέλος οι αγοραστές στο ΧΑ
Το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς με τη νέα ψήφο εμπιστοσύνης της Moody’s στις ελληνικές τράπεζες αλλά και την υπερπροσφορά που υπήρξε για την έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου

Έντονα ανοδικά η Wall Street
Θετικά λειτουργεί στην αγορά ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημειώνει μικρή πτώση στο 3,58% και το βραχυπρόθεσμο 2ετές επιτόκιο στο 4,08%