Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, με τη νευρικότητα των επενδυτών σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και τον πληθωρισμό να παραμένει, αναμένοντας τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,1%, με τον κλάδο του πετρελαίου να κερδίζει 0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,15% στις 7.477 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,15% στις 14.282 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,17% στις 6.671 μονάδες.

Η νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές συνεχίζεται, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα σχόλια κορυφαίων στελεχών πολλών κεντρικών τραπεζών, τα οποία έχουν προβλέψει ότι η σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών θα οδηγήσει πιθανότατα σε παγκόσμια ύφεση το 2023.

Εν αναμονή Fed και EKT

Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπου θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της πολιτικής τους. Και οι δύο αναμένεται να αυξήσουν και πάλι τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης: Βασσάλου (Goldman Sachs): Τα επιτόκια της Fed ήρθαν για να μείνουν

Η Fed αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει μια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, και ενώ αυτή θα είναι μια μικρότερη αύξηση από τις πρόσφατες κινήσεις, οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι αυτό σημαίνει απλώς έναν μακρύτερο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να προβεί σε αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά υπάρχει μια ομάδα “γερακιών” εντός της που επιθυμεί μια τρίτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ακόμη και μετά την πτώση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης για πρώτη φορά εδώ και 18 μήνες.

«Ήταν ένα ευχάριστο μέγεθος τον περασμένο μήνα, αλλά φοβάμαι ότι θα ήταν πολύ νωρίς για να γιορτάσουμε την κορύφωση του πληθωρισμού”, δήλωσε την Τετάρτη το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πίτερ Καζιμίρ. «Δεν θα ήταν σωστό να επιβραδύνουμε τη νομισματική σύσφιξη εξαιτίας ενός μόνο καλύτερου αριθμού πληθωρισμού. Εξακολουθώ να βλέπω πολλούς λόγους για να συνεχίσουμε στον καθορισμένο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές